Почина писателят и журналист Йордан Василев

Почина писателят и журналист Йордан Василев

Почина писателят и журналист Йордан Василев, съобщи БТА, позовавайки се негови близки.

Василев е изтъкнат литературовед, журналист и политик, основател и първи главен редактор на вестник "Демокрация".

Роден е на 26 септември 1935 г. в Радомир.Завършва българска филология в Софийския университет. От 1966 г. започва работа в отдел „Критика“ на сп. „Септември“. През 1967 г. го уволняват заради ръкопис на статия и остава 2 години без работа.Започва като уредник в сп. „Литературна мисъл“, но и оттам е уволнен.

Специалист в Института за литература на БАН. Защитава дисертация за Иван Хаджийски. Хабилитира се през 1990 г. Активен деец на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, както и в СДС.

От 1990 г. е главен редактор на новия в. „Демокрация“. На този пост остава до края на август 1990 г. Избран е за председател на Националния клуб за демокрация. През юли 1991 г., заедно с част от клубовете, напуска Федерацията на клубовете за демокрация и остава в СДС-национално движение.

Депутат в 7-ото Велико Народно събрание, член на „групата на 39-те“. Отказва да подпише новата конституция. Депутат и председател на комисията за национална сигурност в 36-ото Народно събрание.

По неговите думи се отказва от председателското място в комисията, поради факта, че е трябвало да участва в заседания на Консултативния съвет за национална сигурност към президента, в който по право участва и съпругата му Блага Димитрова, която по онова време е вицепрезидент. Автор е на много книги.

Опелото ще се състои на 1 юни от 14 ч., в столичната църква "Св. София".

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?