Почина последният полски комунистически лидер Войчех Ярузелски

Войчех Ярузелски

Във Варшава в неделя е починал на 90-годишна възраст след продължително боледуване последният полски комунистически лидер Войчех Ярузелски, предадоха световните агенции.

 

Генерал Ярузелски е начело на Полша от 1981 г., когато въвежда военно положение в страната и нарежда ареста на лидера на движението "Солидарност" Лех Валенса. Дев години по-късно обаче той отменя военното положение и след нарастващо недоволство е принуден да преговаря със "Солидарност".

 

Като офицер Ярузелски участва във Втората световна война, на фронта достига длъжността длъжността помощник началник-щаб на полк и участва в най-големите битки на полската армия. През 1956 г. той става най-младия генерал, политическата му кариера започва четири години по-късно., когато е назначен за началник на Главното политическо управление на Полската армия, а през 1965 г. става началник на Генералния щаб.

 

От 1968 до 1983 г. Войчех Ярузелски е министър на народната отбрана на Полша. През времето, когато е начело на армията, нейни подразделения взимат участие е потушаването на Пражката пролет (1968) и на работническите бунтове в самата Полша през 1970 г.

 

През периода 1961-1989 г. Ярузелски е депутат в Сейма на Полша. През 1981 г. е избран за министър-председател, през 1983 г. става главнокомандващ Полската армия, а на 6 ноември 1985 г. е избран от Сейма за председател на Държавния съвет, отказвайки да приеме званието маршал на Полша.

 

През 1980-те год. Ярузелски предприема редица стопански и институционални реформи, в т.ч. включвайки в Държавния съвет представители на опозицията. Той става главния вдъхновител за провеждане на кръгла маса с опозицията, макар да не участва в нейните заседания.

 

През периода 1990-1991 г. е президент на Република Полша. По време на мандата си Ярузелски не се възползва от високите правомощия на президентската институция и проявява разбиране при въвеждането на новите икономически и политически реалности от правителството на Тадеуш Мазовецки.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?