Почина проф. Александър Стойнов

Почина проф. Александър Стойнов

Известният преподавател по наказателно право проф. Александър Стойнов е починал на 3 октомври, съобщи Софийският университет. Той бе сред най-уважаваните специалисти, автор на няколко учебника по наказателно право.

Стойнов е роден е в София през 1949 г. Завършва право в Софийския университет през 1974 г. Три години по-късно започва да преподава в Юридическия факултет. Става доцент през 1994 г. и професор по наказателно право десет години по-късно. Бил е заместник-декан на Юридическия факултет и ръководител на Катедрата по наказателно-правни науки, специализирал е в Сорбоната и в университета в Монпелие.

"Името на проф. д-р Александър Стойнов се е превърнало в символ на принципност и високи критерии за обучението по право. Безспорните му качества на учен са причина да бъде канен като лектор и в други университети в България и в чужбина. Неизменно е канен за участие в сформираните от различни правителства работни групи за изработване на проект за нов Наказателен кодекс от 1993 г. насам. Бил е член на Комисията по помилванията при президента на Република България, на Консултативния съвет по законодателството към Народното събрание на Република България и др. Огромен е приносът му за авторитета на Софийския университет, на Юридическия факултет и на Катедрата по наказателно-правни науки", пише в съобщението на университета.

Споделяне

Още от България