Почти 1/4 от българите в трудоспособна възраст обмислят да потърсят работа в чужбина

Сн. БГНЕС

23% от българите в трудоспособна възраст (от 18 до 64 години) обмислят временно или трайно да си потърсят работа в чужбина. Това показват резултатите от национално представително социологическо проучване, направено по поръчка на фондация "Фридрих Еберт" от агенция "Сова харис". То е извършено в периода 1 - 8 септември 2018 година, предаде БНР.

Изпълнителният директор на "Сова харис" Васил Тончев обясни, че това не означава, че хората ще напуснат страната ни, но че обмислят подобна стъпка. 54 % от тях обаче споделят, че имат опит с работа в чужбина, а около 25% - че се справят и с езика.

"Основната причина, заради която напускат, е трудовото възнаграждение - 95% казват, че това е основната причина. Проблемът го има във всички източноевропейски страни, но като че ли вече там характеристиките са други и мотивите са други, а има и обратната тенденция, т.е. ние и там сме с няколко стъпки назад", каза Тончев.

32% смятат, ако напуснат България, да го направят за над 5 години. 85% от анкетираните биха потърсили работа в страна от ЕС.

Споделяне

Още от България