Почти 60% от жителите на Русия искат решителни промени

Почти 60% от жителите на Русия искат решителни промени

Почти 60 на сто от хората в Русия настояват за решителни промени в страната, а повечето от тях сочат като главно условие сериозни промени в политическата система, пише вестник "Ведомости" по повод съвместно проучване на Московския център "Карнеги" и центъра "Левада".

Делът на жителите на Русия, желаещи решителни промени в страната си, е нараснал за две години от 42 на 59 процента, сочи анкетата. За незначителни промени се обявяват 31 на сто, а 8 процента не искат никакви промени.

Според 53 на сто от участниците желаните реформи са възможни само при сериозни промени в политическата система, а 34 на сто са съгласни на промени при запазване на сегашната система.

Този резултат не е признак за пълна готовност на руското население за смяна на властта, но означава, че в обществото расте недоволство. Нагласите от този род все по-често ще избиват навън, включително като протестни акции, прогнозира доклад въз основа на анкетата.

Сред онези, които най-малко искат промени, анкетираните посочват държавните служители и бюрократите - 69 на сто от запитаните, олигарсите и едрия бизнес - 67 на сто, президента Владимир Путин и обкръжението му - 25 процента.

Едва 16 на сто от запитаните смятат, че Путин може да предложи привлекателен план за промени, 9 на сто вярват, че може да го направи лидерът на руските либералдемократи Владимир Жириновски, а 5 процента - комунистическият водач Генадий Зюганов. По 3 процента виждат в тази роля опозиционера Алексей Навални и министъра на отбраната Сергей Шойгу.

Участниците отбелязват като най-необходима промяна в Русия да се вдигнат заплатите и жизненото равнище - 24 на сто от гласовете. На второ място се посочва смяна на правителството и президента - 13 на сто.

Авторитетът на властта в Русия пада, а разкошът, в който живеят висшите чиновници, служителите от държавните корпорации и прословутото "президентско обкръжение", започва да дразни все повече хора, констатират авторите на доклада.

"Желанието за промени винаги присъства в обществото", заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от "Ведомости". Той добави, че не е запознат със самото изследване и не знае в каква степен може да му се вярва.

"Друг въпрос е, че някои искат скокообразни промени, други – последователни, плавни, хармонични промени. В обществото винаги има привърженици и на едната, и на другата гледна точка", каза Песков.

Споделяне

Още от Свят