Почти без съюзници, ветераните от бунта в Сирия са в незавидно положение, но не и извън играта

Почти без съюзници,  ветераните от бунта в Сирия са в незавидно положение,  но не и извън играта
Те са ветерани от бунта в Сирия и от години се опитват да свалят от власт президента Башар Асад. Но в последно време водят съвсем малко боеве с неговата армия. Мъчат се да си намерят място под слънцето на пренаселеното бойно поле в Сирия, където едновременно се водят няколко войни от международни сили.
 
В хаоса на сирийската гражданска война са въвлечени сили от Турция, САЩ, сирийските кюрди, групировката "Ислямска държава", Ал Каида, както и съюзниците на Асад Русия, Иран, ливанското движение Хизбула, иракски и афганистански шиитски милиции - всички те със свои съюзи и дневен ред.
 
Фракциите на сирийските бунтовници, търпящи поражения и разединени както никога досега, си търсят съюзници, на които да могат да се доверят, за да им гарантират оцеляването.
 
"Превърнахме се в политически пигмеи, фрагментирани групировки, които не могат да контролират КПП-то отсреща, а какво остава да се контролират взаимно", казва Тарик Мухарам, който напуснал работата си в банка в една от страните от Залива, за да се прибере в родината и да се присъедини към въстанието през 2011 г.
 
През годините е воювал за различни бунтовнически групировки, включително за такива, подкрепяни от САЩ. Сега се е присъединил към коалиция, командвана от свързаните с Ал Каида отряди "Хаят тахрир аш Шам".
Ръководството на бунтовниците има малко възможности пред себе си - и нито една от тях не е добра. Могат да застанат зад Турция, която набира фракции, които да водят нейната собствена война в Сирия основно срещу местните кюрди, както и срещу джихадистите от "Ислямска държава".
 
Или могат да се съюзят с местния филиал на Ал Каида - най-силната опозиционна група. Тя командва коалиция, която все още се бие с Асад и контролира най-голямата и хомогенен от всички бунтовнически територии, включваща северозападната провинция Идлиб и съседните райони.
 
Или могат да действат сами. 
 
Въпреки различията с Вашингтон всички те се надяват на американска подкрепа. Но се чувстват изоставени от САЩ след решението им да въоръжат и финансират командваните от кюрдите милиции, за да се бият с "Ислямска държава".
 
Бунтовниците виждат враг в лицето на джихадистите и потенциално в кюрдите, които се сдобиха с територия под свой контрол в Северна Сирия. Сега в хода на боевете с "Ислямска държава" кюрдите е възможно да превземат райони с предимно арабско сунитско население като Ракка и Дейр аз Зур, а това предизвиква безпокойство у сунитските арабски участници в силите на въоръжената опозиция.
 
Асошиейтед прес разговаря с редица ветерани от бунтовниците, които не спират да се движат между Сирия и Турция и имат отчаяна нужда от ресурси и подкрепа, но възнамеряват да продължат да воюват още години наред.
 
Нищо не може да отклони Мухарам от идеята и решимостта му да се бие срещу Асад. Нито дори и загубата на Алепо, който толкова много обича. Нито часовете, в които той и другарите му прекарват в малък апартамент в южния турски град Газиантеп, гледайки телевизия и пушейки цигари, докато чакат следващата битка.
 
Падането на Алепо беше вододел. То струваше на бунтовниците най-силната им база, ресурси и домовете им. След като бяха изтласкани, те започнаха да изпитват нужда от нови съюзници.
 
"Достигнахме задънена улица", каза 39-годишният Мухарам. Така той и групировката му "Нуредин ез Зинки", която преди беше подкрепяна от САЩ, се присъединили към коалицията на Ал Каида.
 
Това решение накарало много от членовете на групировката да я напуснат. Но според Мухарам всеки друг вариант би изисквал прекалено големи отстъпки. По думите му взаимодействие с Турция или САЩ би означавало да станеш "наемник, който воюва срещу онзи, когото посочи спонсорът, и прави каквото нареди доларът". Отказал да участва в преговорите под егидата на Русия, защото иначе трябвало да предаде принципите на революцията и да приеме оставането на Асад за дълго време". 
 
Мухарам заяви, че има собствени различия с Ал Каида. Като пример той даде това, че пуши и невинаги се моли. На ръката си има татуировка на вълк - нещо, на което екстремистите гледат неодобрително. 
Но по думите му оръжията на водената от Ал Каида коалиция са останали насочени в правилната посока, срещу Асад. Той и 50-те души под негово командване щели по-скоро да сложат оръжие, отколкото да бъдат накарани да се бият срещу нея.
 
Коалицията има финансово влияние и може да предоставя услуги в територията под свой контрол. Тя разполага с ресурсите на провинция Идлиб и селските райони на съседната Алепо, за да продължи да се бие, без да разчита на външни хора - земеделски земи, водни кладенци, доставки на гориво и оръжие. Силите ѝ са съставени предимно от местни хора и са с добра дисциплина, а малцината чуждестранни бойци, включващи афганистанци и китайци, не се месят в работите на населението, както правят чуждестранните джихадисти на "Ислямска държава".
 
Но Турция и кюрдите засега избягват да водят бойни действия срещу свързаните с Ал Каида бойци. Ако турците все пак бъдат изкушени да тръгнат срещу коалицията, каза Мухарам, тя разполага с лостове за натиск, включително граничен пункт на сирийско-турската граница и територия около кюрдския анклав - което е потенциален трън в петата на Анкара.
 
Битката за отстраняване на Асад е далеч от края си, заяви бунтовническият командир.
 
"Революцията ще завърши пред избирателните урни. Не може да има легитимност за нова Сирия без избори."
 
Капитан Саид Нокраши отбранявал родния си град Дарая край Дамаск в продължение на години, докато бил под кървава и разрушителна обсада от войските на Асад. Но накрая съпротивата рухнала и миналото лято той и другите бойци от групировката му били принудително преместени на север в провинция Идлиб.
 
Това било унизително и объркващо за Нокраши и 700-те души от фракцията му "Шухада ал ислам", която действа под шапката на подкрепяната от САЩ "Свободна сирийска армия".
 
Идлиб била непозната територия, но също и опасна - не заради силите на Асад или въздушните удари, а заради местните полеви командири от филиала на Ал Каида.
 
Екстремистите веднага похитили някои от най-добрите му бойци.
 
"Целта беше да ни принудят да се присъединим към тях, а ако приемехме, щяха да ни осигурят закрила", каза Нокраши от дома си в южния турски град Рейханлъ, докато държеше в ръце 6-годишния си син, който се родил по време на боевете за Дарая.
 
Бойците в крайна сметка били освободени. Но този случай им показал нагледно в колко по-сложна обстановка са попаднали.
 
"В Дарая бяхме изолирани", каза той. "Единствен противник тогава ни бе режимът. Сега имаме богат избор от противници."
 
Но и от заплахи. Групировката "Ислямска държава" е причина за безпокойство, както и силите на сирийските кюрди, които по думите на Нокраши опитват да "създадат отделна държава на север". Към това число спадат и подкрепящите Асад Иран и шиитските милиции.
 
В Идлиб редиците на неговите бойци постепенно оредяват. едва свързват двата края и в момента са се съсредоточили главно върху семействата си, защото са успели да се съберат с тях, след като дълго време са били разделени заради обсадата на Дарая. Някои са открили хранителни магазини, донасяйки в Идлиб традиционни за района на Дамаск храни.
 
Някои от бойците му се присъединили към местния филиал на Ал Каида. Други са под наблюдението на всепроникващите служби за сигурност на групировката, които следят внимателно действията на всички бунтовнически фракции - "точно както службите за сигурност на режима", каза Нокраши, който е бивш офицер от сирийската армия.
 
Той се включил и в дипломатическите процеси. Участвал в едно от заседанията на преговорите под егидата на Русия в казахстанската столица Астана, където бунтовническите командири били посрещнати с много фанфари и за кратко били в една и съща зала с правителствената делегация. Той обаче се разочаровал и бойкотирал следващото заседание. 
 
Но сега може и да е намерил нов пристан. През последните седмици САЩ, Турция и страни от Запада и Залива подкрепиха нов опит за създаване на коалиция срещу Асад под името Оперативен център "Северен фронт". Засега са се присъединили 17 фракции, заяви Нокраши.
 
Подполковник Ахмед Сауд кара с колата си из турския курорт Искендерун, а отзад е следван от още един автомобил с охранители и приближени поради опасения от евентуално покушение дори тук.
Сауд е командир на подкрепяното от САЩ формирование "13-та дивизия" и живее почти постоянно в Турция, откакто миналата година филиалът на Ал Каида нападнал него и хората му в Сирия. През април опитал да се върне, но му била устроена засада от бойци на групировката. Той оцелял, но един от командирите му загинал.
 
Сауд станал известен с борбата си срещу радикалната групировка, която се опитала да си създаде плацдарм в родния му град Маарет Нуман в Идлиб. Поради антиекстремистките си възгледи бил арестуван от "Ислямска държава" през 2013 г., но имало протести и джихадистите били принудени да го пуснат - което показва, че той разполага с привърженици в района.
 
Сауд, който е бивш офицер от армията на Асад, получава западна помощ още от самото начало. Чувства се изоставен от САЩ заради това, че те застават зад кюрдските милиции.
 
"Можем да сме временни съюзници в определен момент, а после те свалят подкрепата за мен или ме подкрепят, както им е удобно", заяви Сауд.
 
Той бил особено подразнен, когато в Северна Сирия били разположени американски войски за създаване на буферна зона между бойците на кюрдите и турската армия. "А ние не заслужаваме ли защита?", попита той.
 
Опасява се, че американската помощ само ще затвърди решимостта на кюрдите да се сдобият със самоуправление, което ще доведе до разделяне на Сирия, а оттам и до подкрепа за Ал Каида сред арабите сунити.
 
По време на неотдавнашно посещение на Асошиейтед прес в дома на Сауд в Турция постоянно му звъняха по телефона командири от Сирия, които поради неговото отсъствие не могат да схванат менящите се съюзи и бойни полета.
 
Сауд също се е присъединил към Оперативен център "Северен фронт". Но е скептично настроен.
 
Коалицията се командва от ислямистки фракции, което отслабва ролята на по-малко религиозни групировки като неговата. Опасенията му са, че участието в този съюз ще му струва директните контакти с американците и неговата независимост, ще го извадят от борбата с Ал Каида и ще разрушат авторитета му - неговата "харизма", както се изрази той.
 
"Целта ми е Сирия, свободна от Асад и тероризма", заяви Сауд. "Ние ще останем популярното лице на тази борба." 
 
 
По БТА.
Споделяне

Още от Свят