Почти с 1/3 спаднал добивът на пшеница

Почти с 1/3 спаднал добивът на пшеница

С около една трета е спаднал добивът на пшеница през  тази година в сравнение с 2006 г., сочат данните на Министерството на земеделието и продоволствието (МЗП) след провелия се във вторник Консултативен съвет по зърното към агроведомството.

Според разпространената информация средният добив е 219 кг/дка. Миналата година средно от декар бяха прибрани 328 кг., а предходната – 346 кг/дка.Заради времето са пропаднали пшеничните посеви върху 257 хил. дка, а прибраното досега зърно е 2.4 млн. т.

От засетите 11.205 млн. дка с пшеницата 10.948 млн.. дка са реколтирани, сочат предварителни данни за ожънати площи с есенници и подготовка на есенната сеитба на дирекция „Агростатистика” към МЗП.

Унищожените посеви с ечемик са 70 280 дка. От засетите около 1.938 млн.. дка са реколтирани 1.868 млн. дка. Произведени са 437 хил. тона при среден добив 234 кг/дка.  Миналата година добивът бе 259 кг/дка.

Над 84% са ожънатите площи на маслодайния слънчоглед, прибрани са 459 хил. тона при среден добив от 92 кг/дка за страната.

От площите с царевица за зърно са прибрани 9,6% или 221 хил. дка. Отчетеният среден добив е 107 кг/дка.

Качеството на пшеницата е удовлетворително и е сравнимо с предходните години, отбелязват от агроведомството. Няма недостиг на семена, сочат данните на Националната служба по зърното и фуражите.

На Софийската стокова борса през последната седмица за сериозни количества хлебна пшеница ІІ Б група от реколта 2007 г. търсенето е в ценови диапазон  от 300 – 320 лв./т, а предлагането 420-430 лв./т за Северозападна България и 450-470 лв. за североизточната част от страната.

В страната работят около 280 мелници, като Министерство на здравеопазването провежда проверки за прилагането на Закона за храните и по специално прилагането на системите за самоконтрол НАССР. В края на месеца се очакват обобщени данни от проверките, съобщи д–р Тенчо Тенев, главен държавен здравен инспектор на Република България.

От земеделското министерство съобщиха още, че по прогнозни данни реколтата с Европейския съюз ще е около 122 млн. т, което е с 3 млн. по-малко в сравнение с предходни години.

Поради тази причина и от Европейския парламент бе прието да се гласува в сряда доклад, предвиждащ да не се прилага задължителното оставяне на земеделска земя за угар през тазгодишната есенна сеитбата и през пролетта на 2008 година заради растящите цени на зърнените храни от очерталата се лоша реколта в ЕС през тази година.

Слабата реколта в ЕС е изчерпала в огромна степен резерва от 14. млн. т пшеница, от които в момента са останали само 1 млн. т.

Веднага след вота в Страсбург, предложението ще може да бъде прието от министрите по земеделието на държавите-членки, които ще заседават в Брюксел в  същия ден. Така Съветът на министрите по земеделието ще вземе решението за преустановяване на ограниченията навреме за засаждането на семената.

При одобрение, тази есен няма да се оставят задължителните 10 на сто от обработваната земя за угар. Според оценки на ЕК това може да насърчи земеделските производители от Европейския съюз да произведат допълнително около 10 до 17 млн. т жито през 2008 г., с които да спомогнат за намаляване на пазарното напрежение. В момента площите в ЕС под задължителна угар са 3.8 млн. хектара.

В новите държави-членки, включително България, избрали схемата за единно плащане на площ, земеделските производители са освободени от задължението да оставят земи под угар.

Споделяне

Още от Бизнес