Подготовка на тържество ще забави ратификацията за НАТО

Управляващите няма да подкрепят искането на БСП първа точка от дневния ред на парламента в сряда да е законопроектът за ратифициране на Северноатлантическия договор. Шефът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев съобщи, че това ще стане на 18 март - другия четвъртък, в присъствието на дипломатическия корпус, Светия синод, начело с патриарх Максим и други официални лица, както и граждани, които имат заслуги за популяризиране на атлантическата идея.

Междувременно Атлантическият клуб е подготвил концерт на позабравената вече звезда Жан Мишел Жар, който щял да пристигне с внушителен екип.

С предложението си за незабавна ратификация на договора за НАТО БСП иска да елиминира обвиненията, че внесеният вот на недоверие цели да забави с няколко дни влизането ни в пакта. Дебатите по искания от левицата вот ще са в четвъртък, а гласуването в петък.

Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев нападна мнозинството, че не е включило в дневния ред гласуването в пленарна зала, след като преди три седмици парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност единодушно е подкрепила ратификацията на договора за присъединяване на България към НАТО.

Освен това Станишев приписа на БСП заслугата за влизането ни в НАТО, защото без тях консенсусът бил невъзможен.

Социалистите и Синодът на Максим бяха заедно против НАТО, защитавайки Милошевич.

Станимир Илчев определи предложението на БСП да се избърза с ратификацията преди вота като неуместно.

БСП си представяло ратификацията само като изчитане на текст, а управляващите се нуждаели от техническо време, за да подготвят тържественото събитие, да изпратят официални покани, поясни шефът на ПГ на НДСВ. Управляващите вече пиха шампанско след като договорът бе одобрен във външната комисия.

Междувременно вицепремиерът Пламен Панайотов обясни, че процедурата изисква страната-кандидат да ратифицира договора, едва след като от централата на НАТО официално обявят, че са всички страни членки са депозирали във Вашингтон ратифицираните протоколи за разширяване на алианса. В случая с България това стана на 4 март, когато генералният секретар Яп де Хоп Схефер изпрати писмо на външния министър Соломон Паси.

Жан Мишел Жар готви шоу пред НДК

Членството на България в НАТО ще бъде отбелязано с голям концерт на площад "Св. Александър Невски" на 2 април, съобщи говорителят на външно министерство Любомир Тодоров. На ларгото пред Министерския съвет ще бъдат издигнати знамената на новите членки на алианса.

Работи се и по идея на Атлантическия клуб нашумелият през 80-те години Жан Мишел Жар да изнесе през юни концерт на Моста на дружбата на Дунав като символ на присъединяването на България и Румъния към НАТО. Засега има предварителното съгласие на румънската страна за съвместно организиране на проекта, посочи Тодоров, цитиран от БТА. По думите му идеята изисква твърде много средства и държавата няма да участва финансово, но може да помогне организационно.

По-късно от Атлантическия клуб обясниха, че грандиозната сцена, необходима за шоуто на Жан Мишел Жар, няма как да бъде инсталирана на Дунав мост и затова в момента се обсъжда подходящо място в София. Очаквало се именно по случай българското членство в НАТО Жан Мишел Жар да представи за пръв път у нас новия си албум пред чуждестранна публика. Мероприятието ще бъде финансирано изцяло от спонсори.

След 2 април се очаква посещения в България да направят високопоставени служители на НАТО, сред които генералният секретар Яп де Хоп Схефер, като част от рутинните посещения във всяка от новите страни-членки, каза Тодоров.

По повод пълноправното членство в НАТО се очаква да бъде валидирана пощенска марка, а по-късно да бъде отсечена и юбилейна монета от БНБ. По предварителни разчети се предвижда да бъде отсечен и сребърен юбилеен медал.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?