Подготвя се увеличение на таксата за детски градини в София

Подготвя се увеличение на таксата за детски градини в София
Столичната община обмисля повишение на таксата за детските градини, съобщи в четвъртък кметът на София Йорданка Фандъкова, след като обсъди въпроса с родителските организации. Те дадоха принципната си подкрепа за евентуално увеличение, като предстои да информират своите членове.

В срещата участваха представители на сдружение "Настоящи и бъдещи майки" и на асоциация "Родители", директори на детски градини и представители на Информационната система за обслужване на детските градини.

Фандъкова припомни, че таксата не е увеличавана от 2003 година. Сега месечната издръжка на дете в детска градина в София е 355, а месечната родителската такса - 40 лева.

Засега не е ясно с колко ще бъде увеличена таксата.

Според Фандъкова, ако родителите се съгласят с повишаване на таксите, ще нараснат парите за строителството на детски градини. През тази година от таксите ще бъдат събрани 8 млн. лв., с които според Фандъкова можело да се построят две нови сгради за детски градини.

Елена Христова от сдружение "Настоящи и бъдещи майки" заяви пред Mediapool, че преди да се съгласят с увеличението родителите ще поискат ясни разчети за това защо издръжката е толкова висока, какво точно включва тя и доколко е необходимо повишение на таксата.

Христова обясни, че според различни анкети, които са провеждани сред родителите, най-голяма група от хора смятат, че допустимото увеличение е между 10 и 20 лева. "Тези данни обаче не са представителни така че е трудно да се каже колко ще бъде социално поносимото увеличение", коментира Христова.

Според сдружение "Настоящи и бъдещи майки" при увеличение на таксата трябва да бъде разписан много ясен механизъм за социална защита на семействата, чиито бюджети не биха могли да понесат увеличението.

В четвъртък Фандъкова откри новопостроена сграда към ЦДГ 136 "Славия", в която освен помещения за две групи има физкултурен салон, басейн и музикален салон.

Строителството на обекта, в който са инвестирани два милиона лева, е продължило около година.

Това е 16-ата нова сграда на детска градина, която се открива през тази година, отчете Фандъкова. До края на годината ще бъдат открити още две.

През тази година инвестициите в строителството на нови сгради на детските градини от Специализирания общински приватизационен фонд и от бюджета на общината са 57 млн. лв., други 5.2 млн. лв. са за ремонти на съществуващи сгради, а издръжката на детските градини в столицата е за 32 млн. лв. В общинските детски градини има около 36 000 деца.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?