Подкрепяме Франция срещу САЩ против автономия на Западна Сахара

Франция оглавява усилията в Съвета за сигурност на ООН срещу изготвената от САЩ проекторезолюция, целяща до 5 години да бъде организиран референдум за независимост в Западна Сахара, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Подкрепян от непостоянните членки на Съвета България и Гвинея, Париж твърди, че американската проекторезолюция ще наложи на засегнатата от конфликта страна Мароко решение против волята ѝ.

Съединените щати се опитват да наложат резолюция, която изрично ще включва най-новия план на ООН за решаването на статута на тази северозападна територия в Африка, завзета от Мароко преди близо три десетилетия. Съгласно плана, изготвен от бившия американски държавен секретар Джеймс Бейкър, който е специален пратеник на генералния секретар на ООН Кофи Анан в Западна Сахара, територията ще стане полуавтономна част от Мароко за преходен период от 4 до 5 години. След това референдум ще даде възможност на жителите ѝ да изберат между независимостта, полуавтономията или интегрирането с Мароко.

Американската проекторезолюция, която се подкрепя от мнозинството от 15-те членки на Съвета за сигурност, ще приеме плана на Бейкър и ще призове всички страни в конфликта да работят заедно за осъществяването му.

В Рабат външният министър на Мороко Мохамед Бенаиса обаче изтъкна, че неговата страна ще откаже да ѝ бъде наложено каквото и да било решение, отнасящо се до суверенитета на кралството.

Районът е богат на фосфати и е възможно да има петролни залежи, посочва агенцията.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?