Подкрепящи е-гласуването замеряха парламента с компютърни мишки

Подкрепящи е-гласуването замеряха парламента с компютърни мишки

Компютърни мишки полетяха в петък към сградата на парламента в знак на подкрепа за електронното гласуване, което бе предложено от президента Росен Плевнелиев, но се оспорва от БСП с мотива, че можело така да се наруши тайната на вота.

"Хвърли мишки по мишките” беше лайтмотивът на протеста, който започна около 12.00 ч. Събралите се около стотина души в акцията, организирана от Ранобудните студенти, периодично скандираха "Мишки сте!" и "Оставка!". Протестът затвори за кратко движението по "Цар Освободител” беше затворено само за кратко.

След акцията протестиращите направиха обиколка на Народното събрание и завързаха на огражденията клавиатура и компютърна мишка. за да изразят подкрепата си за електронното гласуване. Хората носеха и плакати, с които изразяваха възмущението си от депутатските заплати.

Един от тях беше направил своеобразна въдица от пръчка и завързана на нея компютърна мишка. Той обясни, че идеята е да "хванат” депутатите на мишката и да се разреши електронното гласуване, а не да се осигуряват избиратели с автобуси, посочва БТА.

Според демонстрантите липсата на електронно гласуване ощетява младите българи, които предпочитат да гласуват онлайн и дават право на малцинствата и други социално слаби групи, което изкривява вота.

Споделяне

Още от България