Подполковник от НСО приел поръчка за убийство

Служителят бил част от масонска ложа заедно с магистрати и бивши министри

Шефът на СДВР Георги Хаджиев (вляво), говорителят на главния прокурор Сийка Милева и началникът военно-окръната прокуратура в София Петър Димов. Снимка: БГНЕС

Подполковник от Националната служба за охрана (НСО) е обвинен за убийството на бизнесдамата Станка Марангозова в столичния квартал "Младост" миналата есен, обявиха от прокуратурата. Служителят е арестуван заедно с още двама души, които са криминално проявени. В затвора са лежали и фактическият убиец, и негов помагач. Основна роля при организацията на убийството е играл подполковникът, твърдят разследващите. Той е приел поръчката и е разпределял задачите на другите двама. Бил е специалист по взривове. Разследващите знаят кой е извършителят, но той е в неизвестност. Напуснал е страната и е обявен за издирване.

Според БНТ като поръчител на убийството е заподозрян доведеният син на бившия социален министър Емилия Масларова - Иво Масларов. Той е напуснал страната през март.

Пред националната телевизия Масларова обясни, че става дума за сина от първия брак на покойния ѝ съпруг.

"Аз имам син, който се казва Константин. Никога не съм живяла с него, никога не сме поддържали отношения някакви. Това е син на моя съпруг от пърия му брак. Никога не съм живяла с него, нито той с мен. Нямаме добри отношения, даже с баща си нямаше добри отношения. Аз не съм го виждала повече от четири години този човек. Той не беше на погребението на баща си", обясни тя.

В една и съща масонска ложа

При преглед на информацията в телефона на арестувания служител на НСО разследващите са попаднали на данни, че той членува в масонска ложа, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Той комуникирал с магистрати, адвокати, бивши министри и висши държавни служители. Според Милева те са си разменяли доклади и документи, включително постановления на Софийската градска прокуратура, както и номера на дела. В момента се проверява дали някои от магистратите могат да бъдат обвинени в търговия с влияние заради "уреждане" на дела, обясни тя.

Поръчката

Марангозова е убита заради неуредени финансови отношения. Според шефа на националната полиция Христо Терзийски тя се е представяла за финансов брокер, човек с вътрешна информация за продажба на различни акции. Така привличала клиенти. Срещу нея имало множество граждански дела от хора, изгубили пари.

Самата тя се е оплаквала, че я изнудват. Ден след убийството ѝ в спецсъда започнало дело след неин сигнал. Според БНТ единият от обвиняемите по това дело е именно Иво Масларов. Другият е негов бизнеспартньор. Убитата водела и няколко граждански дела срещу него.

Марангозова бе застреляна с три куршума в главата от моторист. До тялото ѝ бе оставена бяла роза, което доведе до спекулации, че мотивът за покушението може да е ревност. Според Милева това категорично не е вярно. Стрелецът с мотора е носел букет от изкуствени бели рози, за да прикрие пистолета със заглушител, обясни тя.

След стрелбата той се е оттеглил към водоем край село Чепинци, в който е изхврърлил мотора. Той е открит от водолази няколко месеца по-късно.

Под пагон

Първоначално делото за убийството на Марангозова се е водело от градската прокуратура. След това е прехвърлено в специализираната заради доказателства, че става дума за престъпна група. В момента то се разследва от военната прокуратура, тъй като служителят на НСО е офицер.

Според разследващите той лично е приел поръчката. Поръчителят обещал сериозна сума. Има доказателства,че между участниците в групата са били разпределени 50 хил. лв. На колата на Марангозова бил поставен джипиес тракер, за да бъде следена и да се изучат навиците ѝ. Според разследващите срещу физическия убиец има и друго дело – за изнасилване и отвличане, което в момента се гледа в съда. Той е лежал в затвора, където се запознал и с помагача си, обясни шефът на столичната полиция Георги Хаджиев.

Пълно съдействие

От НСО декларираха, че ще оказват пълно съдействие при разследването.

"НСО заявява, че на Военноокръжна прокуратура-София се оказва пълно съдействие по продължаващите действия на разследващите органи. Ръководството на НСО очаква на Службата да бъде предоставена информация по случая с оглед на предприемане на всички законосъобразни действия спрямо служителя. НСО категорично заявява, че при установена вина следва да бъде понесена цялата строгост на закона", пише в позицията им.

Споделяне

Още от България