Окончателно:

Подсъдимите за катастрофата край Бакаджика осъдени по 10 г. затвор

Подсъдимите за трагичната катастрофа край връх Бакаджика, при която загинаха 16 души през май 2009 г. - Слави Славов и Господин Димитров, окончателно бяха осъдени по 10 години затвор от Върховния касационен съд (ВКС), съобщиха в сряда от съда.

Магистратите потвърдиха присъдата, наложена от Бургаския апелативен съд. Тя бе обжалвана и от подсъдимите, и от близките на загиналите, но ВКС прецени, че тя е законосъобразна и достатъчно справедлива. На първа инстанция Димитров и Славов получиха по 13 години затвор.

Трагичният инцидент стана на 28 май 2009 г. по време на събора за Спасовден в местността Бакаджика. Тогава Димитров, шофьор на автобус "Чавдар", превозващ възрастни хора до събитието, загуби контрол над колата и последователно блъсна и уби 16 души, движещи се по пътя пеш.

По време на делото стана ясно, че рейсът е бил неизправен, като според техническите експертизи спирачната ефективност е била 23%, въпреки че задължителната е 48%. Ръчната спирачка също не е работела, а задните колела не са били регулирани.

Споделяне

Още по темата

Още от България