Погребението на убития ливански министър прерасна в антисирийски митинг

Погребението на убития ливански министър прерасна в антисирийски митинг

Погребението на антисирийски настроения политик и християнин Пиер Джемайел в четвъртък събра стотици хиляди ливанци на централния площад в Бейрут, съобщиха световните информационни агенции. Повечето от тях бяха дошли, за да изразят почитта си към убития министър на индустрията, а други, за да изразят своите антисирийски настроения.

По-голямата част от ораторите, които говориха по време на събитието, обърнаха поклонението в митинг в знак на съпротивата си срещу Хизбула и техните сирийски подръжници.

34-годшиният Джемайел бе застрелян в сряда в колата си в Бейрут. Неговите антисирийски партньори заявиха пред развяващото ливански флагове множество, че представляват истинското мнозинство в страната, а не Хизбула, която се опитва да свали прозападното правителство.

Бившият ливански президент Амин Джемайел определи смъртта на своя син като второ възраждане на страната, което ще последва бунтовете от февруари 2005 г., когато бе убит бившия премиер Рафик Харири.

“Мъченичеството на Рафик Харири възпламени въстанието на независимостта. Днес ние ще трябва да се вречем във вярност към второ въстание на независимостта. То ще започне от днес и няма да свърши преди да се случи истинската промяна”, заяви Джемайел.

По думите му промяната ще започне с избирането на нов президент, имайки предвид Емил Лахуд, който известен със своите просирийски настроения.

Сирия господства над Ливан военно и политически през последните 30 години, докато нейните войници не бяха принудени да се изтеглят от страната след убийството на Харири. Разследването на ООН показа, че има връзка между убийството на премиера с дейността на Сирия и нейните съюзници в Ливан.

Въпреки това Дамаск отрича всякаква роля както в покушението на Харири, така и в убийството на Джемайел.

В четвъртък Съветът за сигурност на ООН одобри молбата на ливанския премиер Фуад Синьора, разследващите служители на международната организация да помогнат на Ливан и при разкриването на убийството на Джемайел.

За по-малко от 2 години пет известни антисирийски настроени политици бяха убити в Ливан. Амин Джемайел заяви, че смъртта на неговия син е стартирала броенето до създаването на международен трибунал, който да разследва всички политически убийства в Ливан.

През последната седмица Хизбула изтегли 4 свои министри от ливанския кабинет, за да изрази протеста си срещу създаването на такъв трибунал. Амин Джемайел заяви пред събралото се множество на поклонението на сина си, че подозира Сирия в убийството на Пиер Джемайел, но добави, че няма доказателства. Синът на Харири - Саад, който е лидер на мнозинството в ливанския парламент, също открито нападна Дамаск за последното убийство.

Говорейки пред хората в Бейрут, облечен в бронирана жилетка, Саад Харири призова поддръжниците на Хизбула да изоставят илюзиите си и да се върнат при истината.

“Националното обединение е по-силно от техните оръжия, по-силно е от техните престъпления и по-силно от техния тероризъм”, заяви той.

В четвъртък Вашингтон не свърза пряко Дамаск с убийството, но в телефонен разговор с ливанския премиер президентът Буш е изразил “непреклонното желание на САЩ да помогнат за изграждане на ливанската демокрация и да подкрепи ливанската независимост от посегателствата на Иран и Сирия”.

Чуждестранни посланици се присъединиха към семейството на Джемайел по време на поклонението в катедралата в Бейрут.

Споделяне

Още от Свят