Поход ще отбележи 100-годишнината от началото на Първата световна война

Доброволчески поход, започнал на 8 май от белгийския град Ипр, ще отбележи 100-годишнината от началото на Първата световна война, съобщиха организаторите, цитирани от БТА в кореспонденция от Брюксел.

Инициативата ще продължи до средата на октомври и ще завърши пътя си в Истанбул с обща дължина на прехода от 3600 километра. Предстои част от участниците да бъдат приети във
Федералния парламент в Брюксел, като на церемонията ще присъства и българският посланик в Белгия Веселин Вълканов.

Маршрутът на похода включва 17 български селища, като две от тях - Благоевград и Пловдив - са определени като междинни сборни точки.

 

В похода участват единствено доброволци, а инициативата е подкрепена от Съвета на Европа, Съвета на ЕС, фондацията "Ана Линд" и "Ротъри интернешънъл".

Целта на неправителствената организация е да обедини европейци от различни култури и вероизповедания. Пеш участниците ще преминат през Франция, Германия, Австрия, Италия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово, Македония, България, Гърция и Турция. Предвижда се походът да достигне Благоевград на 17 септември, а 10 дни по-късно да бъде в Пловдив.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?