Полетите до и от Париж продължават с някои забавяния

Полетите до и от Париж продължават с някои забавяния

Авиокомпаниите продължават да извършват полети до Париж, но заради терористичните нападения във френската столица някои туристи и бизнес пътници се чудят дали да не отменят своите пътувания, предаде Асошиейтед прес.

Атентатите предизвикаха смут в пътническия сектор. Някои хора се отказаха да летят до Париж, а авиокомпаниите оставиха разтревожените клиенти с билети за пътуване до френската столица за уикенда да променят плановете си, без да плащат такса.

Обстановката на летищата в цяла Европа е напрегната. Самолет на авиокомпания "Ер Франс", пътуващ за Париж, беше евакуиран в събота на летище "Схипхол" в Амстердам, след като властите получиха заплашително съобщение. На лондонското летище "Гетуик" за няколко часа беше затворен терминал, след като мъж от Франция бил забелязан да изхвърля нещо, което приличало на огнестрелно оръжие.

"Ер Франс" заяви, че ще изпълнява всички предстоящи полети до и от Париж, но че се очакват забавяния заради засилените мерки за сигурност на летищата, включително "Шарл де Гол" във френската столица.

Авиокомпаниите "Юнайтед еърлайнс" и "Делта еърлайнс" казаха, че всички техни полети

между САЩ и Париж остават в сила. "Делта еърлайнс" обаче отбеляза, че много от заминаващите полети от Париж се забавят, тъй като се чака, докато пътниците минат през допълнителни проверки. Авиокомпания "Американ еърлайнс" също заяви, че всичките ѝ полети ще бъдат изпълнени, освен полет от Париж за Далас, тъй като самолетът е останал в Далас, когато пътуването до Париж е било отменено в петък вечерта.

"Делта еърлайнс" каза, че полетите ѝ до и от Париж са пълни. "Юнайтед еърлайнс" и "Американ еърлайнс" отказаха да дадат подробности за това доколко запълнени са местата в техните самолети.

Някои американци обаче отмениха пътуванията си след съобщенията за атентатите в Париж, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол) предупреди, че авиокомпаниите ще бъдат глобявани, ако не гарантират, че пътниците, влизащи във Франция, имат валидни документи за самоличност, посочва Ройтерс.

При неспазване на правилата, може да бъде наложена глоба от 5000 евро за пътник.
Предупреждението беше отправено в момент, когато Франция засилва мерките за сигурност след атентатите в Париж в петък. То идва също така преди наближаващите международни преговори за климата, за които в идните седмици в Париж ще пристигнат световни лидери и хиляди чуждестранни официални лица.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?