Политици и полицай арестувани при операция срещу калабрийската мафия

Политици и полицай арестувани при операция срещу калабрийската мафия

Седемнайсет души, включително известни политици на местно равнище и полицай, бяха арестувани при голяма операция на италианската полиция срещу калабрийската мафия ндрангета, предаде ДПА.

Италианската полиция заяви, че ударът ѝ е бил насочен срещу престъпния синдикат Либри, за който се твърди, че е контролирал няколко района в град Реджо ди Калабрия.

Дванайсет души са задържани в следствения арест, а петима са поставени под домашен арест, каза полицията и допълни, че сред арестуваните са политици, бизнесмени, адвокат и полицейски служител.

Имената им не бяха съобщени. Посочва се, че полицаят е поставен под домашен арест по обвинение в опит за предоставяне на поверителна информация на регионален политик.

Според информационната агенция АНСА знаковите политически арести са на Алесандро Николо, регионален съветник от крайнодясната партия "Италиански братя", и на главния регионален съветник на управляващата левоцентристка Демократическа партия, Себастиано Ромео.

Полицията заяви, че при разследването са използвани подслушване на телефонни разговори и сведения от дезертирали мафиоти, каквито са рядкост в ндрангета - изключително потайна организация.

При днешната операция са конфискувани свързани с мафията активи на стойност няколко милиона евро, включително ресторанти, строителни компании и агенции за недвижими имоти.

Споделяне

Още от Европа