Полицай на ООН убит в Косово

Полицай от силите на ООН беше убит в Косово. Инцидентът станал, когато служебният му автомобил попаднал под обстрел в северната част на областта, предаде Би Би Си.

От ООН заявиха, че нападението е било добре организирана засада. Полицаят не е карал автомобила, който попаднал под дъжд от куршуми, изстреляни от полуавтоматично оръжие.

Следователи, огледали мястото след стрелбата казаха, че на пътя нарочно са били поставени камъни, за да забавят скоростта на колата и убиецът да може да се прицели.

Както съобщава от Митровица кореспондентът на Би Би Си Никълъс Ууд за пръв път, откакто ООН пое мироопазването на Косово преди четири години, е убит чужд полицай.

Според полицията намерението на нападателя е било именно да убие чужд полицай. Колата е била маркирана с традиционните червено-бели ивици, различаващи я от автомобилите на местната полиция.

Сега разследването е концентрирано върху три селища, населени с етнически албанци, разположени близо до мястото на инцидента.

По - рано тази година на същото място имаше друго нападение. Двама членове на въоръжена групировка, известна като Албанска национална армия, се самовзривиха погрешка по време на опит да заложат мина под мост.

От ООН казаха, че все още е рано да се каже какви са мотивите за убийството на полицая, но според кореспонденти през последните седмици се наблюдава нарастващо недоволство от присъствието на ООН в Косово.

Някои етнически албанци са разгневени от решението на ООН да изпрати в затвора четирима членове на вече разпуснатата Армия за освобождение на Косово по обвинение във военни престъпления.

Споделяне

Още от Балкани

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?