Полицаи организирали източване на гориво от "Лукойл Нефтохим"

Полицаи организирали източване на гориво от "Лукойл Нефтохим"

Четирима полицаи са взели дейно участие в организирана престъпна група, съставена от общо 12 души, които в продължение на една година са източвали гориво от тръбопровод на "Лукойл Нефтохим", съобщи говорителят на спецпрокуратурата Пламен Марков. Групата е кръстена от разследващите "Шейховете" и е имала двама лидери. Един от тях е полицаят Валентин Атанасов.

Шестима вече са получили осъдителни присъди за между половин година и три години и половина затвор за източването на горивото след сключени споразумения с Бургаската окръжна прокуратура. Останалите шест души ще бъдат изправени пред Специализирания наказателен съд.

Във вторник спецпрокуратурата даде пресконференция, посветена на първия месец, откакто започна да функционира. Делото за източването на гориво от рафинерията бе дадено за пример като най-мащабното, което се води на нейния отчет.

"Шейховете" са работили при изключително стройна организация, стана ясно от обясненията на прокурор Пламен Марков. Двама от полицаите са били охранители на района, където е преминавала тръбата, свързваща рафинерията със складовете в парк "Росенец".

В групата е имало замесен и диспечер от комбината, който е подавал информация за това какво гориво се пуска по тръбата. Те са закупили и товарен камион с каросерия, приспособена за превоз на инертни материали, но от вътрешната страна са монтирали цистерна, така че превозното средство било идеално маскирано.

Групата е изградила и собствена тръба дълга приблизително 1 км която да отбие на безопасно разстояние горивото от тръбопровода на "Лукойл". Голяма част от крадените количества са пласирани и през специална бензиностанция, собственост на фирмата ЕТ "Атанас Киров".

Собственикът ѝ до този момент не е привлечен като обвиняем, което означава, че прокуратурата не е успяла да докаже, че той знае за престъпната схема. Трима от замесените полицаите били от "Охранителна полиция", а един - от транспортна.

Прокурор Марков даде за пример като голямо дело в новата прокуратурата и разследването срещу организирана престъпна група за печатане на фалшиви евро. Заловени са напечатани над 20 000 евро на банкноти от по 100 евро. Групата е работила в Пловдив и Варна.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?