Полицай взел 500 лева подкуп, за да прекрати дознание

С 500 лв. подкуп е бил задържан служител на РДВР-Перник, който обещал да прекрати дознание срещу изнудвания, съобщи Цветан Димитров - шеф на дирекция "Инспекторат" към МВР.

Гражданин се оплакал в началото на март, че го изнудва офицер от РДВР. На 12 март в 20 ч. дознателят бил задържан. Парите, които взел, за да извърши услугата, били белязани. Наложено му е 72-часово задържане с прокурорско постановление. В понеделник се е произнесъл Военен съд, който постановил мярка за неотклонение задържане под стража.

Офицерът е опитен, с над 10 години служба в полицията. Взел е всички предохранителни мерки при получаване на парите, за да не бъде заловен. Полицаят имал връзка с криминално проявени лица, бил е наказван за дисциплинарни нарушения. Случаят е сложен, продължава издирването на съучастниците, каза директорът на РДВР подп. Юри Георгиев, цитиран от БТА.

Във Варна е задържан офицер с 8 000 лв. подкуп, аналогичен случай имало в Търговище, където сержант взел 300 лв., съобщи Цветан Димитров. МВР работело по нов механизъм за разкриване на подобни престъпления от края на 2002 г. 80 са отстранените служители на реда досега, уточни Димитров.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?