Полицаите вече знаят защо е важно да разследват престъпленията от омраза

Над 1 100 полицаи от цялата страна са преминали втория етап от специализираното обучение за разследване на престъпления от омраза, организирано съвместно с Офиса за демократични институции и права на човека към ОССЕ, съобщиха в понеделник то МВР.

Разследващите полицаи бяха запознати с понятието "престъпление от омраза" и със специалните състави на чл. 162-164 от Наказателния кодекс. Разгледани бяха и законодателните промени, свързани с този вид престъпления, гласи информацията.

Уточнява се и, че акцент в обучението са били опасностите, които носят този тип престъпления и сериозните последици от тяхното пренебрегване.

Всеизвестно е, че престъпленията от омраза съвсем не са приоритет за родните разследващи, които не реагираха особено дори и при вълната от расистки изстъпления през септември и октомври 2011 г. след събитията в Катуница.

Тогава се наложи главният прокурор Борис Велчев да издава специално разпореждане до всичките си подчинени в страната приоритетно да образуват разследвания и да повдигат обвинения при наличието на данни за подобни деяния.

Резултатът обаче бе повече от скромен, след като бе осъден само един младеж от Варна, отправил нецензурни изрази и закани към ромите в социалната мрежа Фейсбук.

Споделяне

Още от България