Полицията обеща масирани проверки за "Гражданска отговорност"

Пътната полиция започва масови проверки за задължителната застраховка "Гражданска отговорност", съобщи БНР във вторник. Контролната дейност за сключени задължителни застраховки e традиционнa за началото на годината, но и постоянен елемент при проверките на пътя. Целта е да се достигне задължителният процент на сключените застраховки, който е под средния за ЕС.

Според изискванията договор застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите е длъжен да сключи всеки собственик на МПС, регистрирано на територията на страната, което не е спряно от движение, включително и ако не се движи по пътната мрежа. Въпреки контрола и наказателната дейност от страна на полицейските служители, процентът на незастрахованите автомобили остава твърде висок, съобщават от МВР.

По данни на гаранционния фонд към 30 октомври 2011 година в повечето региони на страната превозните средства с "Гражданска отговорност" са под 80 процента от регистрираните и неспрени от движение.

В София, Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора и Габрово този процент е по-голям. В Кюстендил, Видин, Враца, Благоевград, Ловеч, София област, Кърджали, Силистра, Монтана и Перник тези, които притежават застраховка "Гражданска отговорност", са под 70 процента от регистрираните.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?