Полицията обезвреди мъж, заплашил да се взриви в президентството в Белград

Полицията обезвреди мъж, заплашил да се взриви в президентството в Белград

Сръбската полиция неутрализира мъж, който нахлу в сградата на президентството в Белград с две ръчни гранати и няколко часа заплашваше да се самовзриви.

57-годишният Драган Марич протестира заради решение на Търговския съд. Тази сутрин той изпратил писмо по електронната поща на полицията и на още 11 000 други адреса, най-вече на държавни институции и неправителствени организации, в което предупреждава, че ще нападне президентството.

Няма официална информация дали по време на инцидента президентът Борис Тадич е бил в сградата.

Полицията изолира Марич и първо успя да му отнеме едната граната, по-късно и втората, на която бе свалил обезопасителният пръстен.

Нападателят е собственик на частна фирма от Валево и е известен на полицията. През 2004 година е провел гладна стачка пред сградата на сръбския парламент в Белград, за да привлече вниманието на властите.

През деветдесетте години на миналия век фирмата му поискала в съдебен иск компенсации от друга компания в размер на 984 000 долара, който бил отхвърлен от Търговския съд.

В разпратените писма Марич посочил, че иска да подпише съдебно споразумение със сръбското правителство. Ако това не станело, предпочитал да се самовзриви отколкото "да живее под тиранията на режима".

Инцидентът става ден, след като Тадич се срещна с американския вицепрезидент Джо Байдън, който в четвъртък отпътува от Белград за Прищина. Заради визитата в сръбската столица бяха забранени всички публични събирания, след като протестиращи запалиха американското посолство през февруари миналата година.

Споделяне

Още от Балкани