След като задържа швед, пътуващ за Германия с цял арсенал

Полицията откри няколко нелегални оръжейни складове в старозагорско село

МВР разби канал за трафик на оръжия от България към Западна Европа, обяви в четвъртък главният секретар на министерството Светлозар Лазаров. Той обаче не уточни, дали каналът е бил ползван и преди и евентуално откога функционира.

По думите на Лазаров на 17 декември на ГКПП "Калотина" е задържан шведски гражданин, който пътувал в автобус към Германия с цял боен арсенал. В него и багажа му са открити 6 пистолета, автомат "Калашников", две цеви и боеприпаси. Той е обвинен за нелегално пренасяне на оръжия през граница, както и за незаконното им притежание.

По думите на Лазаров "версията не е тероризъм", а оръжието е за Западна Европа и предположението е, че е било предназначено за банда, занимаваща се с мокри поръчки. За случая ще бъдат уведомени и шведските власти.

Впоследствие разследващите стигнали до мястото, откъдето шведът е взел оръжията – няколко депа в старозагорското село Калояновец. Там на няколко адреса са открити множество пистолети, голяма част от които газови – преработени в бойни, автомати, пушки, заглушители и над 1000 боеприпаси, над 600 от които са за автоматично оръжие.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?