Полицията пази църковна сграда в Плевен след скандал между попове

Спорен църковен имот на централната улица "Васил Левски" в Плевен днес бе отцепен от полицията за 24 часа. В него не бяха допуснати наемателите поради получения сигнал за бомба. Свещеници, представители на двете спорещи за имота страни, стояха часове пред сградата.

Свещениците от храм "Св. Параскева" начело с председателя на настоятелството отец Костадин не искат да отстъпят владението на сградата, въпреки решение на Окръжния съд от 22 март т.г, който е определил, че собствеността се полага на църковното настоятелство с председател отец Тихомир, припомни БТА. Свещениците от храма "Св. Параскева" не признават патриарх Максим за легитимен, както и наличието на Плевенска епархия и отказват след излизането на съдебното решение да напуснат сградата.

С разпореждане на вътрешния министър Георги Петканов тази сутрин в 9.00 часа полицията трябваше да окаже съдействие на отец Тихомир за влизане във владение. Преди това обаче бил получен сигнал, че в сградата може да има взривно вещество. Това стана причина сградата да бъде отцепена от полицейски служители за 24 часа, а отец Костадин да бъде извикан да даде обяснения в районното управление.

Сградата на улица "Васил Левски" е била дарена от нейния собственик преди десетки години на църковното настоятелство на храм "Св. Параскева". Имотът в момента носи от наеми над 1000 лева месечно на църквата. Свещениците от храм "Св. Параскева" се отделиха от патриарх Максим, те не признават и наличието на Плевенската епархия и нейния владика Игнатий. В момента твърдят, че са към синода на Инокентий.

Председателят на настоятелството отец Костадин Гаврилов стана известен миналата година около случая с убийството на плевенския бизнесмен Марио Иванов, чието име бе свързвано със сутеньорската дейност в града. Отецът се оказа заедно със съдията Валери Цветанов на една маса с бизнесмена минути преди фаталния изстрел. По-късно свещеникът обясняваше, че си бил говорил със съдията за спорен църковен имот.

Двете спорещи църковни настоятелства подадоха жалби в началото на април във Военна окръжна прокуратура срещу полицията. Едните срещу нейното бездействие, а другите - че се меси в делата им. Заместник-окръжният военен прокурор капитан Георги Лазаров се произнесе по случая на 5 април, че отказва да заведе наказателно производство срещу полицията поради липса на данни за престъпление.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?