Полицията спира от движение по около 100 коли на ден

Полицията спира от движение по около 100 коли на ден

По около 100 автомобила на ден се спират от движение заради нарушения на шофьорите им. Това съобщи главният секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Младен Маринов пред БНР. Той отчете, че тази година се отчита намаляване на смъртните случаи при катастрофи.

От началото на годината пътните полицаи са установили над 850 000 нарушения. Най-често става въпрос за превишена скорост.

"Натъкваме се на доста притеснителни случаи, включително хора, които са генерирали над 11 000 лева глоби от нарушения", каза Маринов на въпрос дали причинителите на катастрофи са предимно хора, които нарушават закона за пръв път, или са "рецидивисти".

По думите на главния секретар на МВР проблемът с катастрофите и високия брой жертви по пътищата не може да бъде решен само със засилване на контрола. Той увери, че полицията прави всичко възможно, за да се увеличи събираемостта на глобите, но не посочи каква част от санкциите се плащат.

"Репресията е изключително засилена, но това не е достатъчно и не е само това начинът да се справим с този проблем", заяви Младен Маринов.

"Отговорността е обща - на всички институции, включително на хората, които натискат газта и държат волана. Без тази лична отговорност на водачите не може да се реши проблемът", добави той. Според него трябва да се повиши културата на участниците в движението и те да свикнат да спазват знаците и правилата.

Междувременно членът на съвета на директорите на държавната „Национална компания индустриални зони“ Владимир Каролев обяви, че номерата на колата му са свалени и тя е спряна за движение за 6 месеца, тъй като полицаи са го хванали да кара с изтекла книжка. Каролев коментира пред бТВ, че санкцията била прекомерно голяма, тъй като се приравняла до това да караш въобще без книжка или след употреба на алкохол.

Споделяне

Още от България