Половината деца от семейства с насилия копират модела

Половината деца от семейства с насилия копират модела

Половината деца, израснали в семейства, където домашното насилие се е превърнало в норма , по-късно следват модела. Това стана ясно в сряда  на конференция, посветена на проблема.

Според данни, изнесени от зам.-министъра на труда и социалната политика Иванка Христова, 60 на сто от момчетата, които са виждали как бащите им редовно бият майките или сами са били налагани, след това се отнасят по същия начин към съпругата и децата си. Половината от момичетата пък в собствените си семейства стават безропотни жертви на мъжете си насилници.

“Домашното насилие дава негативно отражение на психиката на децата, а това е много по-сериозна травма в сравнение с причинената физическа болка”, обясни Христова. Тя посочи още, че 85 на сто от затворниците мъже са израснали в обстановка на домашно насилие.

Всяка четвърта жена е бита вкъщи, добави зам.-министърът и коментира, че в България има закон за защита от домашно насилие, но той се прилага само в случаите, в които жертвата иска да бъде приложен.

Във връзка със задействането на наказателните разпоредби на този закон, зам.-министърът на правосъдието Ана Караиванова посочи, че половината от заведените дела срещу насилници се прекратяват. Заместник-председателят на Народното събрание Анастасия Мозер пък коментира, че отчетеното нарастване на насилието над жените в страната се дължи на увеличаването на сигналите и жалбите. Ако през 2001 г. те са били 70 броя, то през 2007 г. надвишават 3600, отбеляза Мозер.

Като друг проблем бе очертано недостатъчното финансиране на превенцията и елиминирането на последствията от домашно насилие. Според цитирани данни на Съвета на Европа, годишно за целта трябва да се заделят по 40 евро на човек, а в България сумата е 1 евро.

Споделяне

Още от България