Полша кани американска военна база, предлага да се казва "Форт Тръмп"

Анджей Дуда и Доналд Тръмп по време на срещата им в Белия дом

"Надявам се да вземете решение за разполагане на повече части и военно оборудване. Бих искал в Полша да има постоянна американска база". Това каза полският президент Анджей Дуда на съвместна пресконференция в Белия дом с президента на САЩ Доналд Тръмп и предложи базата да бъде наречена "Форт Тръмп".

"На нашата среща президентът Дуда и аз се споразумяхме да засилим нашите здрави връзки в областта на отбраната. Ние ще засилим сътрудничеството във военните контакти, разузнаването, противоракетната отбраната, технологиите и обучението", заяви от своя страна Тръмп, цитиран от Ройтерс. Той отбеляза, че съюзът между Полша и САЩ "никога не е бил по-силен".

Преди разговорите с Дуда американският президент заяви пред журналисти, че Вашингтон "много сериозно" проучва молбата на Варшава за постоянно американско военно присъствие на полска територия.

Полша е готова да съдейства съществено, за да има американско присъствие в страната. Щом те са готови да го направят, ние разбира се ще разговаряме за това, отбеляза Тръмп, цитиран от Франс прес.

На общата пресконференция полският президент директно призова Тръмп да разположи повече американски войници в страната му.

"Убеден съм, че няма по-ефикасен начин да се предотврати война от това да покажем, че сме готови да отблъснем атака във всеки един момент", допълни полският държавен глава, който отдавна изразява опасения "от агресивното поведение" на Русия.

Полша нееднократно е призовавала за постоянно американско военно присъствие на своя територия и предлага да участва с до 2 милиарда долара във финансирането на евентуална база, посочва Ройтерс, като се позовава на полски медии, съобщили за такова предложение на полското министерство на отбраната. Полски правителствен източник е потвърдил за Ройтерс, че е направено такова предложение.

Ако искането за базата се осъществи, това може да доведе до търкания в НАТО, чийто член е Полша, освен това ще изостри още повече напрежението между Запада и Русия, отбелязва АФП.

На пресконференцията Тръмп и Дуда изразиха общо безпокойство във връзка с руския газопровод "Северен поток 2", който според тях може да направи Европа прекалено зависима от Москва в енергийно отношение и да я изложи на опасност от, както каза полският президент, "политическо изнудване" с доставките.

Тръмп обаче заяви, че САЩ не възнамеряват да санкционират компаниите, които участва в проекта с Русия. "Ние просто смятаме, че е много жалко за хората в Германия страната им да плаща милиарди и милиарди долари годишно на Русия за енергията си", отбеляза той.

Тръмп каза също, че САЩ обмислят преференциален визов режим за Полша, която заедно с България е сред страните от ЕС, чиито граждани все още пътуват до САЩ с визи.

Споделяне

Още от Свят