Полша протестира срещу свалянето на паметни плочи в Русия за убийството в Катин

Полша протестира срещу свалянето на паметни плочи в Русия за убийството в Катин

Полски вицепремиер изрази недоволството на страната си, след като две плочи в памет на жертвите на масовото убийство в Катин бяха свалени от фасадата на бившата щабквартира на съветската тайна полиция НКВД в западен руски град, предаде ДПА.

"Изразяваме съжаление за този факт и ще предявим решителен протест", каза днес пред общественото радио "Тройка" Пьотър Глински, който е и министър на културата.

Паметните плочи в град Твер, на около 160 км северозападно от Москва, са били свалени вчера, съобщиха руски медии.

Катин е едно от местата на масовото убийство през 1940 г. на около 22 000 полски военнопленници и обществени деятели, извършено от НКВД.

Първоначално обвиняваща за убийството нацистите, Москва едва през 1990 г. призна, че заповедта да бъдат убити поляците е била дадена от някогашния съветски ръководител Йосиф Сталин.

В своя разказ за събитията през 20-и век Москва се връща към сталинистката гледна точка, заяви вчера също пред "Тройка" Ярослав Шарек, ръководител на полския Институт за национална памет.

"Можеш да свалиш една паметна плоча, но това не отменя фактите, които целият свят знае", добави той.

Днес Европа отбелязва 75-ата годишнина от разгрома на нацистка Германия.

В Полша краят на Втората световна война носи горчивина с оглед на това, че тя става подчинена на Съветския съюз, отбелязва ДПА.

"Преди 75 години се надявахме да си върнем свободата, но Червената армия остана на полска земя за близо 50 години. Нека си спомним за всички жертви и забравени герои на тези безчовечни режими", написа днес в Туитър полският премиер Матеуш Моравецки.

Споделяне

Още от Европа