Полша ще ни подкрепи за Шенген, Борисов иска помощ и за магистрала "Хемус"

Полша ще подкрепи България по пътя ѝ към Шенген, заяви полският премиер Доналд Туск след среща с българския си колега Бойко Борисов в резиденция "Евксиноград".

Полша поема ротационното председателство на Европейския съюз през втората половина на 2011 година, когато българските власти очакват официалното решение за присъединяването към шенгенското пространство.

"Голямо впечатление прави решителността на българското правителство да се справи с корупцията и организираната престъпност", заяви Туск.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че Полша трябва да подкрепи България и за изграждането на автомагистрала "Хемус" от София до Варна, за да може финансирането на проекта да се осигури от някоя оперативна програма на ЕС.

По думите на Борисов няколко правителства не са осъществили строителството на "Хемус", а пари в бюджета поне още десет години няма да има.

Доналд Туск заяви от своя страна, че за Полша е важно развитието не само на транспортните коридори, но и на енергийните трасета. По думите му транспортът трябва да се развива не само в традиционната посока изток-запад, но и в посока север-юг.

Борисов заяви още, че на фона на глобалната икономическа и финансова криза, България и Полша могат да се похвалят със стабилни икономики.

Споделяне

Още от България