Полската опозиция поиска повторение на президентските избори

Рафал Тшасковски

Центристката партия "Гражданска платформа" (ГП) - най-голямата опозиционна формация в Полша, съобщи днес, че е внесла във Върховния съд искане състоялите се наскоро президентски избори да бъдат обявени за нечестни, да бъдат анулирани и да бъдат повторени, предаде Ройтерс.

Настоящият президент Анджей Дуда, съюзник на управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС), победи на балотажа на 12 юли с 51 процента от гласовете срещу 49 процента за кандидата на ГП Рафал Тшасковски.

Опозицията обаче е убедена, че правителството е нарушило правилата чрез прекомерното участие в предизборната кампания на държавната администрация и обществената "Телевизия Полска" (ТВП), каза говорителят на ГП Ян Грабец. "Мащабът [на нарушенията] е сравним с кампаниите в Беларус и Русия", каза той пред Ройтерс, като потвърди правното оспорване на резултатите от вота.

Говорителката на Върховния съд Мартина Лучак каза, че е постъпила жалба от ГП, както и още "над 5800 други протеста" от избиратели. По думите ѝ жалбата е регистрирана, но още не е насрочена дата, на която магистратите да разглеждат тези възражения.

Правителството твърди, че няма никакви изборни нарушения. Но европейският орган, надзираващ избори - Бюрото за демократични институции и права на човека, - констатира, че ТВП е била използвана като предизборно средство за Дуда, което представлява злоупотреба с публични ресурси.

В друго изявление Грабец каза, че според неговата партия тайните служби са подслушвали и наблюдавали електронната поща на политика от ГП Славомир Новак. "Искаме да знаем дали някои от събраните материали са били споделени с предизборния щаб на Дуда", каза говорителят на ГП.

Новак бе арестуван вчера по обвинения в корупция, както съобщи агенция ПАП. Той отрича да е извършвал закононарушение, а ГП твърди, че действията срещу него са политически мотивирани.

Говорителят на правителството Пьотър Милер заяви пред националното радио, че критиките срещу вота и обвиненията в подслушване са неоснователни твърдения на победените. По думите му те са "пример за това колко е трудно за екипа на Рафал Тшасковски да приеме поражението".

В хода на своята съдебна реформа, критикувана от Европейската комисия като подкопаваща демократичните стандарти, ПиС промени структурата на Върховния съд. Така че висшите магистрати, назначени по новите правила, ще решават дали президентските избори са валидни, отбеляза Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа