Полската прокуратура привика Доналд Туск

Доналд Туск, сн. ЕПА/БГНЕС
Полската прокуратура привика на разпит председателя на Европейския съвет Доналд Туск около казус за връзка на полските специални служби с Русия. 
 
"Доналд Туск е привикан като свидетел по случай срещу бившите ръководители на военните служби за контраразузнаване, които са обвинени в сътрудничество с разузнавателни служби на друга държава без изискваното разрешение от премиера", съобщиха от прокуратурата.
 
Прокуратурата разследва евентуални връзка с Федерална служба за сигурност на Руската Федерация, която е първоприемник на КГБ. Казусът излезе в полските медии за първи път през декември. Въпреки че предполагаемите връзки с руските служби са станали без знанието на Туск, прокуратурата го вика за свидетел, отбелязва Ройтерс. 
 
През декември 2016 г. бе съобщено, че прокуратурата е повдигнала срещу двама висши полски контраразузнавачи обвинения, че са "превишили пълномощията си, започвайки сътрудничество със служба от друга държава без съгласието на Министерския съвет".
 
Вероятно става дума за споразумението между СВК и ФСС за взаимодействие в борбата с различни заплахи, сключено през април 2010 г.. след катастрофата с полския президентски самолет Ту-154М, посочва ТАСС. 
 
Според полския в. "Газета виборча" документът може да е регламентирал също изтеглянето на полски войски и техника от Афганистан през територията на Русия. 
 
Управляващата партия на Ярослав Качински е в тежък конфликт с Туск, който е бивш премиер на Полша, и дори се опита да блокира преизбирането му за председател на Европейския съвет. Полша обаче не получи подкрепа от нито една друга страна членка и Туск бе преизбран. 
 
Говорител на Туск съобщи, че той няма да може да бъде в Полша на 15 март, за когато е призовката, защото вече има ангажимент в Европейския парламент - да информира евродепутатите, както е длъжен, за работата на поредния Съвет. 
 
На 15 март Туск ще бъде в Страсбург и следователно в този ден няма да може да свидетелства в Полша. 
 
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?