Полски писател осъден на 25 години заради убийство, което описал в книга

Полски писател бе осъден в сряда на 25 години затвор по обвинение в планиране и поръчване на жестоко убийство, което, според следователите, е било описано с подробности в негов криминален роман, публикуван три години по-късно, предаде АП, цитирана от БТА.

Прокурорите поискаха във вторник от регионалния съд във Вроцлав да осъди на 25 години затвор 34-годишния Кристиан Бала. Според обвинението Бала е поръчал да бъде умъртвен през 2000 г. бизнесмена Дариуш Янишевски, като го е хвърлил в река Одра. Ръцете на жертвата са били вързани отзад, а на края на въжето е имало примка, затегната около врата на Янишевски.

Съдът постанови, че Бала е подготвил и направлявал извършването на престъплението, но не намери за достатъчни доказателствата, че той е прекият извършител. Сред доказателствата на прокуратурата бяха отчети за проследени телефонни разговори и интернет сесии на Кристиан Бала, както и продажбата на мобилния телефон на жертвата, извършена чрез търг по интернет от името на Бала.

На 10 декември 2000 г. рибари изваждат труп от калните брегове на река Одра, Западна Полша. По трупа личат следи от изтезания. Полицията го идентифицира като Дариуш Янишевски, изчезнал четири седмици преди това. След шестмесечно безуспешно разследване случаят е закрит.

През 2005 г. подновеното следствие установява, че в романа "Амок" на Кристиан Бала, публикуван през 2003 г., се описва аналогично убийство. Героят на романа Крис убива с хладно оръжие една жена, която е вързана за ръцете и врата по идентичен начин.

Писателят е арестуван през септември 2005 г. и по време на разпит спонтанно признава, че е убил Янишевски. Впоследствие оттегля признанието си и до момента не е разговарял с представители на прокуратурата, отбелязва АП. 

Прокуратурата обяви пред вчера във вторник, престъплението, мотивирано от ревност, е описано в романа "Амок". Обвиняемият обаче не се призна за виновен, като заяви, че не познава убития.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?