Полският Върховен съд да прецени дали е независима новата Дисциплинарна камара

Полският Върховен съд да прецени дали е независима новата Дисциплинарна камара

Висшата съдебна инстанция на ЕС постанови, че има основания за съмнения в независимостта на новосъздадената в Полша Дисциплинарна камара (ДК), която трябва да надзирава и евентуално наказва съдиите, предаде Асошиейтед прес.

С решението си Европейският съд предостави на полския Върховен съд да проучи дали ДК е независима и дали ще е в състояние да решава споровете относно излизането на съдиите в пенсия. "Ако Върховният съд приеме, че Дисциплинарната камара не е независима, може да престане да насочва към нея дела относно пенсионирането на съдии", се казва в решението, цитирано от полски медии.

Те припомнят, че полският Върховен съд е отправил запитване към европейските магистрати дали статутът на ДК отговаря на правните норми на ЕС. Съмнения буди обстоятелството, че членовете на камарата са избрани от Националния съдебен съвет, който според полските висши магистрати не е напълно независим от изпълнителната и законодателната власт.

Повечето от членовете на ДК са предложени от управляващата партия "Право и справедливост", обвинявана от европейски лидери, че се намесва в съдебната система в Полша, отбеляза АП.

Полша ще продължи реформите в съдебната си система, заяви полският премиер Матеуш Моравецки в реч, излагаща политическата програма на правителството след победата на "Право и справедливост" на парламентарните избори на 13 октомври, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?