Полското правителство се дистанцира от твърдение за еврейските гета в Полша

Матеуш Моравецки

Полското правителство се разграничи днес от изказване на бащата на премиера, че евреите доброволно са отивали в гетата по време на германската окупация на страната, за да избягат от християнските си съседи, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че коментарът на Корнел Моравецки, депутат и баща на премиера Матеуш Моравецки, е най-новият епизод напрежението след приемането в Полша на противоречив закон, свързан с Холокоста.

Моравецки-старши каза неотдавна в интервю, че евреите не са били принуждавани от немците да отидат да живеят в гета, а са отишли там доброволно, защото "им било казано, че ще има анклав, където ще могат да избягат от гадните поляци."

Коментарът е исторически неточен. Той освен това омаловажава трагедията на евреите и внушава, че те частично са виновни за нея, защото са изпитвали омраза към поляците, посочва АП.

Полският заместник-министър на външните работи Бартош Чихоцки каза, че тези думи не отразяват позицията на правителството.

Чихоцки посети наскоро Израел, където води разговори за намаляване на вредните последици от гневния спор, предизвикан от новия полски закон. Той криминализира неоснователни публични изявления, обвиняващи Полша за Холокоста.

Генералният прокурор и министър на правосъдието Збигнев Жбро каза днес, че една част от закона е неконституционна.

Това изявление е изненадващо, като се има предвид, че Жобро бе сред инициаторите на нормативния акт, подготвен от ръководеното от него ведомство. Очаква се Конституционният съд да се произнесе скоро по спорния закон и според мнозина е възможно съдът да отмени поне част от него, отбелязва АП.

В разгара на яростните дебати около закона премиерът Матеуш Моравецки също предизвика критика с коментари, възприети като безчувствени и исторически погрешни.

На Мюнхенската конференция по сигурността миналия месец той каза, че сред хората, участвали в Холокоста, е имало и евреи, сякаш внушавайки, че евреите са частично отговорни за изтребването си, посочва АП.

Споделяне

Още от Европа