Помощи от 250 млн. лв. получават фермерите до края на годината

Помощи от 250 млн. лв. получават фермерите до края на годината

"Българските фермери ще получат близо 250 млн. лева подпомагане до края на годината”, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на Консултативен съвет по животновъдство, провел се във Велико Търново във вторник. Тези средства са национални и европейски пари, като в тях е включена и националната помощ "де минимис" (de minimis), която беше изплатена на млечния сектор, съобщиха от ведомството.

"В първата възможна седмица за плащане, която стартира на 16 октомври, ще изплатим максимално разрешения аванс на всяка схема по обвързано плащане, а именно 70 %. Или фермерите ще получат 113 млн. лв. само през тази седмица. От там насетне през декември ще бъде платен остатъкът от тези 30 % ставка на глава животно, така както позволява регламентът и решението на Комисията за подкрепа в млечния сектор”, обясни Танева.

Тя сравни, че през 2014 г. предназначените за сектор "Животновъдство" средства са били 164 млн. лв., докато за 2015 г. те са 210 млн. лв. Заместник-министър Васил Грудев уточни, че този ръст се дължи на увеличаването на европейското финансиране при намаляващи средства от държавния бюджет.

Пред членовете на Консултативния съвет заместник-министърът представи и индикативните ставки по отделните схеми за обвързана подкрепа на глава животно – за млечни крави – 253.60 лв., за кравите под селекционен контрол – 257.63 лв., за месодайни крави 250.29 лв., за овце-майки и кози-майки – 88.80 лв., за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол над 50 глави в стопанство – 67.87 лв., а за биволи – 499.36 лв. Министър Танева допълни още, че националната преходна помощ за овце-майки и кози-майки ще бъде изплатена напълно през октомври, като там индикативната ставка е 39 лв. на животно. Плащанията за говеда и биволи са съответно 192 лв. и 336 лв. на глава.

По време на съвета станало ясно още, че Областните дирекции "Земеделие” ще провеждат месечни консултативни съвети. Така на място ще се решават локалните проблеми.

Обсъдени са били и трите варианта за разпределението на финансовия пакет от 6 млн. евро, предназначени за България заради кризата в млечния сектор в Европейския съюз след ембаргото за внос на храни от Европа в Русия.

Единият вариант предвижда парите да се разпределят на глава добитък, драгият – на литър продадено мляко, а третият ще е смесен - 50 % за литър мляко, 50 % за глава животно. Той обаче ще усложни много кандидатстването и плащането на помощта.

Решението кой вариант да бъде избран ще бъде взето след писмена консултация с членовете на Консултативния съвет по животновъдството. "Плащането на пакета ще е възможно от 16 октомври”, допълни министър Танева. Тя уточни, че крайният срок за изплащането на подпомагането, съгласно решението на Европейската комисия, е краят на месец декември.

Споделяне

Още от Бизнес