Помощник-фармацевтите искат да обслужват рецепти самостоятелно

Бакалавър-фармацевти настояха да им се позволи да продават лекарства с рецепта без прекия контрол на специалисти магистри.

“Искаме професията ни да бъде регламентирана по закон и други медицински специалисти без фармацевтично образование да нямат достъп за работа в аптека, дрогерия или лекарствен склад“, заяви секретарят на сдружението на бакалавър-фармацевтите Лиляна Петрова във вторник. Тя посочи, че сега медицински сестри и санитари продават лекарства в аптеките без да имат право.

Според сега действащия Закон за лекарствените средства в хуманната медицина помощник-фармацевтите могат да продават лекарства с рецепта само в присъствието и под прекия контрол на магистър-фармацевт. Самостоятелно помощник-фармацевтите могат да продават само билки, козметика и санитарни стоки.

В сдружението членуват над 7000 бакалавър-фармацевти, които представляват 60 на сто от работещите в аптеките. Петрова обясни, че броят на магистър-фармацевтите в страната е недостатъчен и ако се спазва законът само те да продават лекарства с рецепта, то голяма част от денонощните аптеки и тези в малките населени места ще трябва да затворят.

Помощник-фармацевтите настояха още обучението им да бъде върнато в направление "Фармация". Сега те са причислени към сферата на "Здравните грижи", а според организацията същността на двете направления коренно се различава.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?