Поне 100 души от висшите етажи на властта имат проблем с декларациите си

Поне 100 души от висшите етажи на властта имат проблем с декларациите си

Най-малко 100 души от висшите етажи на властта имат проблем с имуществените си декларации, които подават пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Това става ясно от съобщение на КПКОНПИ.

При първоначалната проверка комисията е установила несъответствия за 738 души. В това число попадат министри, депутати, кметове, председатели на общински съвети и главни архитекти, шефове на болници и университети и други. Всички те са били уведомени за проблемите с декларациите си и са получили 14 дни да попадат коригираща декларация.

Общо 98 души не са подали корекции, а трима са подали непълна коригираща декларация. Въпросните трима души са декларирали, че не желаят да бъде публикувана информацията за лицето, с което се намират във фактическо съжителство на съпружески начала, където е открито и несъответствието.

При несъответствие, което е по-голямо от 5000 лева, по закон трябва да бъде назначена данъчна проверка. Ако несъответствието е по-голямо от 20 000, антикорупционната комисия трябва да започне проверка, която може да приключи с дело за отнемане на имущество.

Споделяне

Още от България