Поне 20 убити при експлозия в южна Русия

Най-малко 20 души станаха жертва на мощната експлозия, която разтърси тази вечер военната болница в град Моздок, Северна Осетия.

В Моздок е разположена най-голямата руска военна база в Северен Кавказ, на границата с Чечения.

Пострадалите са 25 души. В болницата са се намирали около 50 пациенти и до 30 души медицински персонал. В резултат на взрива е разрушен административният корпус на болницата, предадоха информационните агенции.

Атентатът е извършен с камион-бомба. Според медицински източници, цитирани от ИТАР-ТАСС, камионът се е врязал във вратата на болницата. Други източници заявили, че камионът е бил паркиран пред една от сградите на болницата.

Спасителни екипи евакуират оцелелите, но работата им се затруднява от възникналия пожар.

Прокуратурата на Северна Осетия е завела наказателно дело за тероризъм. Според една от версиите атентатът е дело на чеченски бойци. В болницата се лекуват повечето от военнослужещите от федералните войски, участващи в контратерористичната операция в Чечения.

За терористичния акт е уведомен президентът Владимир Путин. Той е изразил своите съболезнования на семействата на загиналите и на пострадалите. По указание на президента министерството на извънредните ситуации изпраща в Моздок самолет със спасители и необходимото оборудване. В скоро време за там ще замине и военният министър Сергей Иванов.

По-рано днес бе съобщено, че четирима руски войници, трима чеченски полицаи, един цивилен и седемнайсет бунтовници са загинали при сблъсъци в Чечения през последните 24 часа, предаде АФП.

Четиримата войници - двама от силите на министерството на вътрешните работи и двама от Федералната служба за сигурност (ФСБ) - са били убити от буновници, които открили огън срещу автомобила им в района на град Ведено.

Полицай от проруската чеченска администрация е бил нападнат край град Аргун. Десет сепаратисти са били убити при операции на руските сили в западната и югоизточната част на Чечения, а други седем - при бунтовническа офанзива в селото Дишне-Ведено.

В селото бунтовниците използвали 22 жени и деца като човешки щит, но никой от тях не е пострадал. При тази операция са загинали още двама чеченски полицаи.

65-годишен пенсионер е загинал при експлозия на мина в чеченската столица Грозни.

Споделяне

Още от Свят