Популистката "Алтернатива за Германия" има шанс да влезе в парламента на Берлин

Популистката "Алтернатива за Германия" има шанс да влезе в парламента на Берлин
Популистката партия "Алтернатива за Германия" вероятно ще влезе в провинциалния парламент на Берлин на изборите в неделя, сочи проучване на социологическата агенция Форса, цитирано от ДПА.
 
Основана само преди три години, партията може да получи 13 на сто от гласовете, което ще промени в политическия пейзаж в най-големия германски град.
 
Според проучването социалдемократите, водени от популярния кмет Михаел Мюлер, ще останат най-голямата сила с 24 на сто от гласовете. Но предричаният пробив за "Алтернатива за Германия" означава, че сегашната коалиция на Мюлер с християндемократите на Меркел ще изгуби мнозинството си. Това ще го принуди да състави нов съюз. Предпочитаната от него коалиция със Зелените обаче също няма да има мнозинство, което означава, че ще трябва да търси трипартийна коалиция със Зелените и радикалната партия "Левите".
 
Проучването на Форса показва, че за ХДС и Зелените имат намерение да гласуват по 17 на сто от избирателите, така че двете партии ще се борят в неделя за третото място. "Левите" ще бъдат подкрепени от 15 на сто. 
Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?