Популярността на Обама продължава да пада

Популярността на американския президент Барак Обама продължава да спада и стигна 50 процента - най-ниската след встъпването му в длъжност. Това показва публикувано в четвъртък проучване в навечерието на 200-ния ден от президентското му управление, предаде Франс прес.

Петдесет на сто от американците одобряват действията на президента, а 42 процента са на противоположното мнение – показател за растящото им безпокойство за начина, по който кабинетът на Обама се справя с икономическата криза и оспорваната в Конгреса реформа в здравната система, сочи проучването на института Куинипиак.

Одобрението на американския държавен глава е намаляло в сравнение с предишното проучване на Куинипиак от 2 юли, в което президентът имаше подкрепата на 57 процента от съгражданите си срещу 33 процента неодобрение.

Четиридесет и девет процента от анкетираните не приемат икономическата политика на Обама , а 45 процента я харесват. Проектът за здравна реформа на Обама среща неодобрение сред 52 процента от анкетираните, а 39 процента го оценяват положително.

Подходът му във външната политика се подкрепя от 52 процента от анкетираните, а 38 процента я оценяват негативно.

По-многобройни са и хората, които вярват на Обама повече, отколкото на републиканците за подобряването на икономическата ситуация (47 процента срещу 36 процента) и за реформиране на здравната система (46 процента срещу 37 процента).

Проучването на Куинипиак е реализирано от 27 юли до 3 август. Анкетирани са 2409 американци, регистрирани в избирателните списъци, а статистическата грешка е около 2 процента.

Споделяне

Още от Свят