Поредна нощ на сблъсъци между полиция и протестиращи в Турция

Поредна нощ на протести в Турция. В Истанбул демонстранти организираха седящ протест в квартала Кадъкьой заради смъртта на Атакан, чието семейство твърди, че е бил улучен в главата от граната със сълзотворен газ, докато според полицията е паднал от високо. Протестиращите не се подчиниха на заповедта на полицаите да се разпръснат и органите на реда използваха сълзотворен газ и водни струи. Има задържани демонстранти.

Протести бяха организирани и на други места в мегаполиса. В квартал Султангази демонстранти хвърляха бомбички и коктейли Молотов по полицията, която отвърна със сълзотворен газ. Протестиращите спряха пътното движение по местен булевард и издигнаха барикади от контейнери за смет, които запалиха. Това доведе до сблъсъци със силите за бързо реагиране.

В столицата Анкара също имаше стълкновения между протестиращи и полицията по време на демонстрации в знак на протест срещу смъртта на Атакан в Хатай. Демонстрантите издигнаха барикади, а полицаите използваха срещу тях струи вода и сълзотворен газ.

В понеделник вечерта 22-годишният Ахмет Атакан почина при сблъсъци с полицията. Семейството му твърди, че е бил убит от изстрелян от полицията боеприпас. Вътрешният министър Муаммер Гюлер отрече обвинението.

Този смъртен случай съживи протестите в Турция и заплашва с възобновяване на безпрецедентните антиправителствени прояви, които разтърсиха Турция през юни. След 6 месеца в страната са насрочени местни избори.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган обвинява основната опозиционна формация - Народнорепубликанската партия, че организира новите вълнения.

"Хората, които разбраха, че не могат да спечелят изборите, влагат надеждата си в улицата", заяви Ердоган.

При започналите през юни политически протести в Турция са загинали шестима души, а над 8000 са ранени по данни на националното лекарско дружество.

Споделяне

Още от Свят