Поредната авария в “Топлофикация София” остави без топла вода “Обеля”

Поредната авария в “Топлофикация София” остави без топла вода днес жителите на “Обеля 1”. Причината е повреда на главен топлопровод, съобщиха от общинският монополист.

 

От началото на годината средно на всеки четири дни (20 от 80) софиянци от различните квартали са оставали за дълго без парно, показва статистиката на местната топлофикация.

 

Най-потърпевши са живеещите в центъра на столицата. Оправданието за честите аварии от страна на общината и от дружеството е възрастта на тръбите и изостаналите ремонти. Вместо да се подменят по 30 км на година, са ремонтирани средно по 10 км през последните 10 г., отчитат от “Топлофикация”. Мрежата на компанията е 950 км, а прекъсванията, включително инцидентните, при които парното спира за кратко, непрекъснато растат.

 

Заради увеличения брой аварии през тази година от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обещаха да направят проверка на дружеството.

 

Плановете на “Топлофикация” са да подменят 130 км през следващите четири години, но все още не е осигурено финансирането за това. Средната възраст на тръбите е 30 г.

 

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?