Поредни обвинения в чистка между управляващите и опозицията

Снимка: БГНЕС

Парламентарните групи на ДПС и ГЕРБ си размениха обвинения за уволненията в държавната администрация при сегашното и предишното управление в началото на заседанието на парламента в сряда.

Политическата чистка е част от ксенофобията на днешната власт, заяви в декларация от името на ПГ на ДПС заместник-председателят на групата Станислав Анастасов. По думите му до този момент са уволнени 286 държавни служители - 88 от тях са освободени от служебното правителство, а останалите от втория кабинет на Бойко Борисов.

Тази ксенофобски мотивирана репресия е несравнима дори с "червените" и "сините метли", заяви депутатът, който в последните седмици на на кабинета "Орешарски" заемаше поста на министър на околната среда от квотата на ДПС.

Той припомни, че преди последните избори политиците са постигнали съгласие, гарантирано от президента, за плавен преход към стабилност, без реваншизъм. По думите на депутата първата задача на служебния премиер Георги Близнашки била "да започне политическа чистка на държавни служители, членове и симпатизанти на ДПС".

"След включването на Патриотичния фронт в управлението на страната след безпрецедентния натиск от Реформаторския блок процесът е ускорен, като само за няколко седмици са уволнени 180 държавни служители, преминали конкурс и отговарящи на длъжностните характеристики и изискванията, но припознати по един или друг начин като близки до ДПС", посочи той. Да си член или симпатизант на ДПС, означава да си незабавно уволнен, допълни Анастасов.

Той обяви, че ДПС ще съобщава в пленарна зала поименно уволнените служители. "ДПС стартира жив летопис на политическата репресия и ще го публикува в онлайн блог", заяви Атанасов. Впоследствие ще издадем сборник, който ще има достойна премиера в Европейския парламент и Европейската комисия, допълни той.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева отговори, че управляващите сега никога нямало да достигнат това, което предишното правителство е направило по отношение на уволненията в администрацията. "Година и половина правителство, формирано от БСП, ДПС и златният пръст на "Атака", управляваше и безцеремонно унищожаваше кадри, които в годините бяха направили професионална кариера, кадри, които нямаха нищо общо с членство в ГЕРБ. Но те имаха общо с това, че работиха по време на управлението на ГЕРБ, работиха добре и бяха оставени", коментира Караянчева.

"Вие осакатихте хиляди съдби и продължавате да се опитвате да се правите на репресирани", коментира тя. По думите ѝ при управлението на правителството на Пламен Орешарски са били уволнени 43 000 души. Според нея това са били хора с доказан професионализъм. "И бяха назначени не калинки, а бръмбари – хора с партийно минало, хора, израснали в партийните централи, партийни величия, хора, които могат да правят само и единствено политика, да репресират партийни кадри", заяви тя.

"Партийните кадри, които вие назначихте, вашите бръмбари, криминалинки, направиха така, че за една година България не да стигне дъното, а да стигне под него - спрени бяха всички европейски фондове, оттеглиха се инвеститори", заяви Караянчева.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?