Поройните дъждове спират, но десетки домове и улици пак са наводнени

В Герман се оплакват, че всеки дъжд става проблем заради липсата на канализация

Сн. Архив

Поройните дъждове нанесоха щети в много населени места на Северна България, а през последното денонощие в София се изля най-голямо количество дъжд - 40 л на кв. м.

Частично бедствено положение е обявено в град Мизия, където продължава да вали. Заради наводнен пътен участък, вследствие на дъждовете, временно е спряно движението на камиони по пътя Враца - Оряхово, в участъка от Мизия. Тежкотоварните коли трябва да изчакват на място.

Разрушени са улици около централния площад в Мизия. Пороят е отнесъл в реката един автомобил. Под вода са мазета, приземни етажи и дворове. Според местните власти щетите са отново на местата, където преди четири години бяха сринати от сериозно наводнение. Тогава причината беше приливна вълна по река Скът.

Във вторник около 3.00 ч. сутринта се е изляло сериозно количество дъжд, което е превърнало улиците в реки. По данни на БНР екипи на пожарната и техника на АЕЦ "Козлодуй" работят по възстановяване на щетите.

На 10 юли жълт код за валежи е обявен за осем области на страната: Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Търговище и Русе. Очакваните валежи са до 30 литра на квадратен метър.

Прогнозите са от сряда дъждовете да намалеят и да спрат.

Щетите са за милиони левове

Най-малко 10 милиона лева ще са необходими за отстраняване на щетите от наводненията през последните седмици в страната, показват сметките на местната власт.

Най-големи са нуждите в общините Смолян и Чепеларе, където са необходими около 3.5 млн. лв.  "Засегнати са далекопроводи, електрически инсталации, мантинели", каза заместник-кметът на община Чепеларе Пантелей Мемцов.

Още 5 милиона се търсят за ремонт на републиканската пътна мрежа.

Пороят нанесе щети и на магистрала "Тракия". След преливане на микроязовир край 37-мия километър на магистралата е разрушена мантинелата между двете пътни платна. Цялостната рехабилитация на участъка ще струва близо 300 хил лева.

Обстановката в страната

Дворове и стопански постройки са наводнени в ямболското село Роза. Само за час над селото са паднали 90 литра на квадратен метър. Наводнени са близо 20 имота в ниската част на селото по течението на дерето, което е преляло. Няколко пожарни коли отводняват приземни етажи и мазета. Унищожени са зеленчуковите градини, но няма пострадали животни, уточниха от община Тунджа. Около 90 литра на квадратен метър са паднали в селата Ботево и Скалица, но от там няма подадени сигнали за наводнени имоти.

16 сигнала за аварийни ситуации са подадени в Кърджали след проливния дъжд снощи. осем екипа на противопожарната служба са отстранили паднали дървета от пътните платна и върху 3 паркирани автомобила. Други 6 екипа са отводнили улици, складова база, котелно помещение и мазета.

Успокоява се обстановката в Плевенска област, където също имаше наводнени имоти. Спаднало е нивото на двата язовира "Ракита 1" и "Ракита 2", които заплашваха близкото село. Областният управител Мирослав Петров е обърнал внимание на кметовете да са в готовност, ако днес отново вали. Осигурени са чували с пясък край стените на язовирите и към момента нещата са под контрол.

В област Велико Търново обстановката се нормализира. Напълно е отводнена железопътната гара в лясковското село Джулюница. Влаковете в участъка вече се движат нормално, посочи комисар Красимир Кръстев, директор на Областната противопожарна служба.

122 сигнала са получени в пожарната за щети, нанесени от силните дъждове в страната, съобщи по-рано пред БНР комисар Тошко Бързилов от службата.

"Най-тежка беше обстановката в момента в Ямболска област, село Роза, където има наводнени приземни етажи. Това е в община Тунджа. На място работят два екипа от "Пожарна безопасност и защита на населението", допълнително са изпратени за отводняване на мястото и четири мотопомпи. Няма пострадали граждани. В София-град са получени 7 сигнала, в квартал "Малинова долина", около Южната дъга на София, където също са предприети действия за отводняване. По-тежка ситуация беше създадена в област Плевен, където постъпиха 19 сигнала за наводнени жилищни сгради в село Садовец, община Долни Дъбник, и село Ракита, община Червен бряг. Там имаме създадено тежко критично състояние на малък язовир, над село Ракита, който имаше проблеми със стената. Към настоящия момент благодарение на взетите превантивни мерки е спаднало нивото с около 10 сантиметра".

Герман няма канализация и всеки по-голям дъжд предизвиква проблем

Пороите от последните дни нанесоха сериозни поражения и в софийското село Герман. Там няма канализация и всеки по-сериозен дъжд създава сериозни проблеми на жителите.

За проблема сигнализира кметът на населеното място Маргарита Станкова, която обясни, че освен природния фактор, има и друга причина – липсата на канализация.

"Проблемът от тази сутрин е природен, много силен дъжд валя в продължение на две-три седмици. Вчера непрекъснато валя. Това никой може да го спре, нито да го предотврати, но в същото време 40 години тук се говори за канализация, която липсва. Тази липсваща канализация създава много проблеми на хората", подчерта кметът на Герман, цитирана от БГНЕС

През годините жителите на селото са опитвали да решат проблема по различни начини – организирали са подписки, писали са писма до Столична община. Сигнализирали са дори и Министерството на околната среда и водите.

"Няма резултат. Трябвало да се чакат някакви процедури. Животът на хората минава в непрекъснати проблеми винаги, когато завали дъжд. Долната част на селото, която е на нивото на река Искър и там домовете на хората са почти непрекъснато във вода и във влага. Трябва да се направи канализация", каза Маргарита Станкова.

Една от най-засегнатите къщи е на семейство Богданови, намираща се в ниската част на селото. Там водата, чието ниво достигнало до около 40 сантиметра, е заляла двора, градината, мазето, гаражите и е нанесла множество щети. "От 50 години съм женена в село Герман. Такъв проблем, както сега, никога не сме имали. Може да има дъждовна вода, но сега е навсякъде. Целият квартал е във вода", разказва Виктория Богданова.

Местните жители обясняват, че са подали и сигнал до Гражданска защита, но от там са им отговорили, че нивото на водата е прекалено ниско и са ги препратили към общината в Панчарево. От там пък са им обяснили, че не разполагат с коли и са ги насочили към осмо РПУ, откъдето са били посъветвани да пуснат сигнал до телефон 112.

"Получава се един затворен кръг и никой не носи отговорност. Безотговорна работа на институциите", смята Виктория Богданова.

Споделяне

Още от България