Порожанов се върна начело на фонд "Земеделие"

Румен Порожанов. Сн. БГНЕС

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие” избра единодушно Румен Порожанов за изпълнителен директор на фонда – длъжност, която той заемаше при първото правителство на ГЕРБ, а след като напусна при кабинета "Орешарски", бе финансов министър в служебното правителство на Георги Близнашки. Кандидатурата му бе издигната преди няколко дни от новия министър на земеделието Десислава Танева (ГЕРБ).

Лозана Василева, която бе директор на ДФЗ по време на служебния кабинет, сега е избрана за зам.-директор на Порожанов заедно с Атанас Добрев, който също имаше възможност да застане начело на ДФЗ, макар и за броени седмици – от 14 юли т.г., назначен от кабинета "Орешарски", до 29 август, когато служебният кабинет го замени с Лозана Василева.

Атидже Алиева – Вели, която е считана за кадър на ДПС, запазва длъжността си на зам.-изпълнителен директор. На същата позиция остава и Живко Живков, който след четиригодишно членство в ГЕРБ напусна партията и се присъдени към Реформаторския блок.

Управителният съвет е освободил Иванка Багдатова-Мизова от длъжността заместник-изпълнителен директор на ДФЗ.

Управителният съвет гласува и ресорите на заместник-изпълнителните директори. Живко Живков ще отговаря за директните плащания и информационните технологии. Атидже Алиева – Вели ще отговаря за договориране, оторизация и ПРСР, а д-р Лозана Василева за Технически инспекторат и инвестиционно и краткосрочно кредитиране и селскостопански пазарни механизми. Атанас Добрев ще координира дейностите по САПАРД и Програмата за морско дело и рибарство.

Румен Порожанов беше министър на финансите в служебното правителство от август до ноември 2014 г. От март 2011 до септември 2013 г. е изпълнителен директор на ДФЗ. Магистър е по "Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт” и по „Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт” от Университета за национално и световно стопанство в София. Румен Порожанов има специализации по публични финанси, публично управление и структурни реформи в Joint Vienna Institute, Австрия.

Д-р Лозана Василева защитава докторска степен по аграрна икономика в Университета за национално и световно стопанство и специализира биоземеделие в Университета Южна Бохемия в Чехия. В периода 2003 г. - 2004 г. д-р Лозана Василева работи като старши експерт по агростатистика в Областна дирекция "Земеделие и гори” в град Пазарджик. От 2004 г. до 2009 г. е счетоводител, а от 2009 г. е директор на Областната дирекция на ДФ „Земеделие” в град Пазарджик.

Атанас Добрев заемаше поста изпълнителен директор на фонда от юли 2014 г. до септември 2014 г. Той е заемал различни длъжности в продължение на близо 6 години в институцията. Добрев е завършил магистратура специалност "Стопанско управление” във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий”.

Атидже Алиева - Вели през 2005 г. се дипломира като магистър в специалност "Индустриални биотехнологии” в СУ "Св. Климент Охридски”. В началото на 2014 г. защитава втора магистърска степен по %Публична администрация” със специализация "Държавна администрация” в УНСС. От 2007 г. до момента е заемала различни длъжности в ДФЗ.

Живко Живков е магистър по "Право” във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий” и магистър "Агроном” от Лесотехническия университет в София. От 2009 г. до 2014 г. е директор на Областната дирекция на ДФ "Земеделие” във Велико Търново.

Споделяне

Още от Бизнес