Португалските фирми пристигат да подписват концесията на “Тракия”

Португалските фирми пристигат да подписват концесията на “Тракия”

Анексът към договора за концесията на автомагистрала “Тракия” ще бъде подписан в четвъртък, съобщи министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов.

Представителите на португалските фирми, които участват в консорциума “Магистрала Тракия” - "МСФ - Мониз де Майа Серра и фортунато емпрейтейрош" (21%), "Лена енгенхариа и конструкшош"(15%) и "СОМАГ Консешос и сервисуш" (15%) - пристигат във вторник в София, за да подпишат анекса към концесионния договор, съобщиха за Mediapool запознати.

Макар да няма пречки за подписването, португалците били притеснени, защото все още не са виждали одобрения от правителството документ, получавали само уверения, че “всичко е наред”.

Според изпълнителния директор на Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” Веселин Георгиев, няма срок, в който Евростат трябва да се произнесе по последния вариант на одобрения концесионен договор, но се очаква това  да стане до три месеца. “Аз ще се боря строителството на останалата отсечка от автомагистрала “Тракия” да започне още през тази година”, каза Георгиев.

Довършването на автомагистралите “Хемус” и “Черно море” остава за бъдещите концесионери. От началото на годината, фонд “Републиканска пътна инфраструктура” регистрира сериозно увеличение на трафика в Северна България, съобщи Веселин Георгиев. Над 4 пъти се е увеличил трафикът през моста на река Дунав между България и Румъния. Вероятно ще се наложи да преосмислим сериозно политиката за развитие на транспортната мрежа в страната, коментира Георгиев.

В понеделник Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е издало разрешителното за строеж на магистрала “Люлин” и то ще започне още през май, съобщи директорът на фонда..

По повод забавянето на сроковете за част от ремонтите по републиканската мрежа, Веселин Георгиев коментира, че повечето чужди фирми, които печелят търгове у нас, срещат затруднения да се мобилизират за работа приз първата година. Но за всяко забавяне фондът ще начислява наказателни лихви.

Приходите в “Републиканска пътна инфраструктура” от винетни такси са се увеличили с 30 на сто за първите месеци на годината, спрямо същия период на миналата година, съобщи Веселин Георгиев. Общата сума, постъпила от винетки до 23 април 2007 г., е 126 млн.лв., като се очаква приходите от стикерите до края на годината да стигнат до 200-215 млн.лв.

С над 2 пъти са се увеличили приходите от другите видове такси, които събира фондът, каза Веселин Георгиев. 

За първото тримесечие са постъпили около 13 млн.лв. Тези приходи изненадали дори ръководството на пътната администрация и според Веселин Георгиев се дължат основно на по-добрия контрол, наложен на службите за пътни такси и разрешителни, които се намират по граничните пунктове.

Споделяне

Още от Бизнес