Португалското председателство с нови приоритети на външната политика на ЕС

Португалското председателство с нови приоритети на външната политика на ЕС

Като поема от неделя, 1 юли, от Германия ротационното председателство на Европейския съюз за 6 месеца, Португалия ще се изправи пред предизвикателството да прокара одобрението на преработения договор за реформиране на съюза. Така започва коментар на БТА, разпространен в неделя и посветен на новото ротационно председателство на ЕС, което се поема от Португалия за срок от 6 месеца.

Това обаче няма да е единственият приоритет в дневния ред на португалското председателство, продължава коментарът. То ще се опита и да пренасочи центъра на вниманието на външната политика на ЕС в южна посока, като даде нов тласък на отношенията с Африка, засили диалога със страните от Средиземноморието и установи привилегировано партньорство с Бразилия.

Както вече обяви премиерът Жозе Сократиш, Португалия иска да ускори приемането на новия европейски договор - нещо, което е от изключително важно значение, за да се отърси най-сетне Европейският съюз от налегналата го умора и да може да се мери с останалите световни сили като Съединените щати и набиращите скорост азиатски гиганти. След като страните членки успяха да постигнат труден компромис по въпроса на срещата им на върха на 21 и 22 юни в Брюксел, Лисабон не иска набраната инерция да бъде загубена, за да бъде одобрен текстът колкото се може по-скоро.

Португалия ще открие Междуправителствената конференция за приемане на новия европейски договор още на 23 юли. В нейните рамки в Брюксел ще бъдат създадени две работни групи, съставени от представители на 27-те страни членки и основните европейски институции. Идеята е текстът да бъде одобрен още на неофициалната среща на върха на съюза на 18 и 19 октомври в Лисабон, за да могат европейските лидери да го подпишат на официалната си среща през декември.

Ако всичко върви по план, договорът ще бъде ратифициран от всички 27 държави от съюза догодина и ще влезе в сила на 1 януари 2009 г.

Португалският премиер отбеляза, че германското председателство на Европейски съюз заслужава най-големи похвали за това, че е успяло да постигне споразумение за принципите на новия европейски договор. "Европа имаше нужда от този компромис", заяви той. Същевременно Сократиш предупреди, че проблемите около договора все още не са преодолени и предстоят още преговори.

Договорът, който предвижда засилване на политическото единство и рационализиране на процеса на взимане на решения, ще замени по-амбициозната европейска конституция. Той е по-кратък от отхвърления на референдумите във Франция и Холандия през май 2005 г. проект, но може да породи повече юридически проблеми заради специалните споразумения, извоювани от Великобритания и Полша, предупреждават експерти.

Първото по-важно събитие при новото председателство обаче ще е срещата на върха ЕС - Бразилия на 4 юли. Португалия възнамерява да постави латиноамериканския гигант, чието население говори португалски език, на равни начала с привилегировани партньори на съюза като Съединените щати, Русия, Китай и Индия. Срещата освен това ще постави началото на дипломатическа офанзива за повишаване на значението на Южното полукълбо във външната политика на ЕС.

Сред най-належащите приоритети на португалското председателство ще е и Африка, където Съединените щати и Китай засилват влиянието си за сметка на Европа. "Светът се променя", подчерта министърът на външните работи Луиш Амаду, като наблегна, че остарялата неоколониална, по думите му, политика на ЕС към Африка трябва да отстъпи мястото си на едно стратегическо сътрудничество. Напливът от африкански имигранти е само видимата страна на динамиката на едно неравенство, отбеляза Амаду.

Португалия ще организира среща с около 80 африкански лидери на 8 и 9 декември в Лисабон. Целта ѝ е да бъде възобновен диалогът, който бе пренебрегнат, след като страната бе поставила началото му на среща в Кайро по време на предишното си председателство на Европейския съюз през 2000 г. Очаква се Лисабон да не покани президента на Зимбабве Робърт Мугабе, който има забрана да влиза на територията на съюза.

Португалското председателство на ЕС ще се опита и да задълбочи диалога между страните от северното и южното крайбрежие на Средиземно море. В тази връзка Амаду обърна внимание на необходимостта от приспособяване на политиката на съюза към света, оформил се след атентатите на 11 септември 2001 г. в Съединените щати, като наблегна на важното значение на връзките с държавите от Юга и мюсюлманския свят.

Португалското председателство възнамерява да направи и нов опит за постигане на мир в Близкия изток, съобщи Амаду. То планира и да направи жест на добра воля към Турция - мюсюлманска държава, която се стреми да се присъедини към Европейския съюз. "Всички преговори за присъединяване имат една цел: присъединяване, след като всички критерии бъдат покрити", потвърди подкрепата на страната си за европейското членство на Турция португалският държавен секретар по европейските въпроси Мануел Лобо Антуниш.

В същото време поставянето на акцент върху южното направление няма да доведе до пренебрегване на други въпроси от ключово значение като стабилизирането на Балканите или отношенията с Русия, обеща Сократиш.

Португалия ще е начело на ЕС в момент, когато преговорите за бъдещия статут на сръбската провинция Косово навлизат в решаваща фаза. Тя предупреди срещу разделението на международната общност по статута на провинцията и призова за намиране на приемливо за всички решение.

Когато европейските лидери се съберат в Лисабон през октомври, към тях ще се присъедини и руският президент Владимир Путин. За ноември в Пекин е предвидена и среща на върха ЕС-Китай.

Дневният ред на португалското председателство няма да е лек. Задачата му обаче може да бъде поне малко облекчена от добрата комуникация с Европейската комисия, чийто председател е не кой да е, а бившият португалски премиер Жозе Мануел Дурау Барозу, отбелязват наблюдатели.

След като Европейският съюз в продължение на шест месеца бе в ръцете на влиятелна и здраво работеща Германия, кормилото сега се поема от една относително малка и бедна за европейските стандарти държава, известна с безгрижния си начин на живот. Това може и да не дава кой знае какви надежди за постигане на напредък по ключовите въпроси.

Не така мисли обаче премиерът Сократиш. Разведен, с къса сива коса, той си спечели репутация на здраво работещ без сантименти ръководител, който бързо избухва, когато плановете му ударят на камък. 

49-годишният реформатор, който е генерален секретар на управляващата в Португалия Социалистическа партия, заявява, че през идните шест месеца иска да придаде на работещия на забавени обороти съюз енергията, с която ще се опита да преодолее апатията в страната си, отпратила я в дъното на европейската класация по редица ключови показатели. "Ние имаме една и съща диагноза", отбеляза той, като имаше предвид съюза и бележеща регрес през последните години Португалия.

В същото време с осъществените от Сократиш животоспасяващи реформи, страната започва да показва признаци, че започва трудно и бавно да се възстановява.

Португалия ще е вторият ротационен председател на съюза след присъединяването на България. През следващите шест месеца нашата страна ще трябва да отговори с действия на критиките, по-специално в областта на правосъдието и вътрешните работи, отправени към нея в доклада за напредъка ѝ, публикуван в сряда от Европейската комисия.

Споделяне

Още от Европа