Пощите получиха право и пари да разпространяват вестници за 10 г.

Пощите получиха право и пари да разпространяват вестници за 10 г.

Правителството е възложило на държавния оператор "Български пощи" да разпространява в следващите десет години периодични печатни издания, а също така е отпуснало допълнителни средства за извършването на тази услуга, но от пресслужбата не посочиха размера на сумата.

Решението отваря пътя за сключването на договор с "ВИП Секюрити" за разпространението на вестниците и списанията от името на пощите. Фирмата бе единственият кандидат в обявената от държавната фирма обществена поръчка за извършването на тази услуга за период от 4 години срещу максимум 60 млн. лв. без ДДС.

"ВИП Секюрити" е определена на 30 април за спечелила поръчката с оферта за 52.2 млн. лв. без ДДС.  Договорът за разнасянето на печата до 3100 пункта на пощите обаче още не е сключен

От Министерския съвет допълниха, че "Български пощи" ще предложи на всички, които искат да разпространяват издания през клоновете на оператора, достъпни цени под формата на отстъпка от коричната цена на съответното издание. За издатели тя ще е 25%; за търговци на едро - 35%; за търговци на дребно - 15%; за доставка на абонамент - 30% от каталожната цена на съответното издание.

Решението за държавното разпространение на печата бе прието от правителството през октомври 2019 г. в отговор на  констатациите на "Репортери без граници", че контролът на депутата от ДПС Делян Пеевски върху по-голямата част от българските медии, както и върху дистрибуцията на печата, е основната причина България да е в дъното на класацията по свобода на соловото в ЕС. То обаче дойде и след като веригата "Лафка" на Пеевски обяви, че затваря обектите си, заради затварянето на частните лотарии, които разпространяваха талоните си през обектите на "Лафка", които обаче бяха и основният разпространител на печатните издания.

"Български пощи" трябваше да започнат да се занимават с тази дейност от 1 март 2020 г., но стартът на дейността се забави. Беше обявено, че дружеството ще взема по-малко пари за услугата от досегашните разпространители, а за дейността си ще бъде компенсирано от бюджета.

Така реално кабинетът намалява разходите на издателите за разпространение на вестниците, а най-голямата медийна група с хартиена периодика е тази на Делян Пеевски, издаваща вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Меридиан мач" и шуменския "Борба".

"Мярката е насочена към насърчаване на плурализма на печата и на свободата на словото. Възлагането на услугата по никакъв начин не възпрепятства конкуренцията и не отнема възможността всеки стопански субект да се договаря свободно с издателите или крайни пунктове за разпространение", заявяват сега от правителствената пресслужба.

Компенсирането на дейността по разпространение на вестници и списания се осъществява при спазване на европейското законодателство, свързано с предоставяне на услуга от общ икономически интерес, допълва се в съобщението.

По думите на министъра на транспорта Росен Желязков от началото на годината държавата може да подпомага разпространението на печатни издания с до 15 млн. евро годишно.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?