Поскъпване на ток и газ ще се съобщава и обяснява предварително на клиентите

Фирмите – доставчици на ток и газ, са длъжни при всяко увеличение на цените да уведомяват предварително клиентите си за причините, предпоставките и обхвата на промяната. Това гласи прието в четвъртък тълкувателно решение на Европейския съд, цитирано от БНР.

Според него европейските директиви за газа и електроенергията задължават страните-членки да гарантират високо ниво на защита на потребителите и максимална прозрачност на договорните условия при така наречената "универсална услуга" за доставка на газ и електроенергия.

Клиентите трябва да могат не само да прекратят договорите си, но и да оспорват ценовите промени – за тази цел те трябва да са информирани за причините за тях в "подходящ срок" преди влизането им в сила, постановява Европейския съд, без обаче да определя този срок.

Тълкувателното решение на съда е издадено във връзка с водени в Германия дeла между доставчици на електроенергия и техни клиенти. Този тип решения придобиват задължителен характер за всички страни-членки на Евросъюза.

Това обаче ще е валидно за България след пълната либерализация на енергийния пазар, която трябва да стане факт до края на 2015 г.

В момента у нас на свободния пазар са само големите консуматори на енергия и средните предприятия. Малките фирми и битът са на регулирания пазар, където цените се определят от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, а доставчиците на услуги просто ги прилагат.

Споделяне

Още от Бизнес